Lublin to kulinarny tygiel, w którym z gracją mieszają się historyczne międzynarodowe wpływy. Miasto jest więc naturalną scenerią dla Europejskiego Festiwalu Smaku. To w Lublinie wciąż serwują biłgorajskie pirogi, tatarskie czeburieki, ormiańskie szaszłyki albo żydowskie cebularze. Ta apetyczna mieszkanka od wieków sąsiaduje bez awantur. Różnorodne smaki zamiast konkurować łączą siły i zapraszają mieszkańców i turystów do ekscytującej, bo wielobarwnej kulinarnej podróży. Lublin ma uzasadnione aspiracje by być Prowansją Wschodu. Ja trafiłam tam po raz pierwszy.

VI Europejski Festiwal Smaku W Lublinie

Moja lubelska podróż rozpoczęła siÄ™ na scenie. ZnalazÅ‚am siÄ™ wÅ›ród kilku innych blogerek, które zostaÅ‚y zaproszone do Latania z talerzami.  To akcja miasta i Cisowianki, a do nas należaÅ‚o ugotowanie dla publicznoÅ›ci daÅ„ z krajów, do których można polecieć z Lublina. Potrawy miaÅ‚y być bez soli, bo Cisowianka promuje bliskÄ… i naszemu blogowi akcjÄ™ Gotujmy zdrowo – mniej soli. Mnie pognaÅ‚o do Turcji. PrzygotowywaÅ‚am saÅ‚atkÄ™ z biaÅ‚ej fasoli i soczewicy, do tego jagniÄ™cina marynowana w korzennych przyprawach.  Na scenie powstawaÅ‚o też risotto z Mediolanu, saÅ‚atka grecka i smażone z paprykÄ… pierożki, angielski pudding z  chaÅ‚ki. Mocno wspieraÅ‚ nas zdecydowanie bardziej doÅ›wiadczony szef kuchni – Sebastian Gołębiewski. Sól dla nas nie istniaÅ‚a, za to intensywnie korzystaÅ‚yÅ›my ze Å›wieżych ziół, które byÅ‚y z nami na scenie. PachniaÅ‚o kolendrÄ…, miÄ™tÄ… i rozmarynem.Widownia czekaÅ‚a cierpliwie, my bawiÅ‚yÅ›my siÄ™ przyjemnie i nawet udaÅ‚o siÄ™ zrobić sporo smacznych porcji, które zniknęły bÅ‚yskawicznie. I nikt nie zapytaÅ‚ o sól:)

VI Europejski Festiwal Smaku W Lublinie

My po tym publicznym gotowaniu trafiłyśmy do znacznie spokojniejszego miejsca. Kameralnej cukierni schowanej na jednym z lubelskich osiedli. Czekoladowy uwiódł mnie zaraz po otwarciu drzwi. Wpatrywałam się z zachwytem w przeszkloną witrynę, w której prezycyjnie poukładnae były misternie wykonane desery. Tarty, charlotte, torty i czekoladki. Raj po prostu dla podniebienia.

VI Europejski Festiwal Smaku

Miłością absolutną pokochałam tartę z musem z mango i marakui. Oszałamiający smak prawdziwego masła, wyważonej słodyczy i delikatnego kremu z mascarpone. Autorem kompozycji był Jakub Przysucha. Cukiernik po politechnice z pasją i cierpliwością inżyniera tworzy swoje słodkie arcydzieła. Czekoladowy to spełnienie Jego marzeń, wszystkiego nauczył się zupełnie sam. Nam pokazać miał, jak robi swoje słynne pralinki. Zgrabnie wlewał do specjalnych foremek płynącą z fontanny czekoladę i przekonywał, że my też damy radę:)

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Ja na pewno potrafiÅ‚am oblać siÄ™ masÄ… precyzyjnie. Zdecydowanie wiÄ™cej czekolady miaÅ‚am na rÄ™kach i butach niż w foremce. BawiÅ‚am siÄ™ jednak wyÅ›mienicie i z podziwem patrzyÅ‚am, jak cukiernik tworzy swoje praliny. ZdradziÅ‚ nam miÄ™dzy innymi przepis na rewelacyjne nadzienie z malin i chilli. Fuzja smaków, od sÅ‚odkiej, niepozornej maliny, do buzujÄ…cego ogniem chilli i Å‚agodzÄ…cej ten wybuch czekolady. Czekolady w Czekoladowym używajÄ… najlepszej – belgijskiej i czuć to w każdym pralinowym kÄ™sie. Nasz mistrz pokazaÅ‚ nam też, jak zrobić czekoladowÄ… kokardÄ™. Jemu oczywiÅ›cie ta sztuka poszÅ‚a gÅ‚adko, ja w domu muszę porzÄ…dnie poćwiczyć, ale ambicje mam spore:)

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

 

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Czekoladowe warsztaty były dla mnie inspirujące. Posiadam w swojej kuchennej kolekcji kilka foremek do pralinek i w końcu zamierzam ich użyć. Tylko najpierw muszę zamówić sobie wielką torbę belgijskiej czekolady:)

VI europejski Festiwal Smaku w Lubinie

W niedzielę od rana przemierzałam kamienne urokliwie uliczki w centrum Lublina. Ustawione tam gęsto drewniane stragany oferowały ten kulinarny tygiel, z którego miasto słynie. Były i pierożki z bobem i cebulaki, szaszłyki ormiańskie, sery, kołduny i wędzone kiełbasy. Cydr lał się obficie, z jabłek oraz gruszek. Do tego wina i nalewki.  Z Węgier i Gruzji. Słodkie, wytrwane, według gustu i ceny. Ta kulinarna aleja miała spore wzięcie, kolejki ustawiały się pokaźne, widać, że Europejski Festiwal Smaku zyskał uznanie i cieszy się sporą popularnością. Drugą odsłoną Jarmarku  dla kuchennych pasjonatów i pragnącej wrażeń publiczności był stary Browar, gdzie przystanęły Food Trucki, Ormianie ze swoim grillem i kino pod gołym niebem. W kilku kawiarniach można było nauczyć się malować na kawie i parzyć ją w odpowiedni sposób. Na głównej scenie, niedaleko lubelskiego zamku słynni kucharze prezentowali swoje umiejętności. Działo się więc sporo, organizatorzy nawet policzyli, że było prawie 300 rozmaitych kulinarnych inicjatyw! Festiwal z przytupem na światowym poziomie:)

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

 

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

 

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Lublin zrobiÅ‚ na mnie nie tylko smakowe wrażenie. OdwiedziÅ‚am to miasto po raz pierwszy i podoba mi siÄ™ promocja przez pryzmat tego, co region ma najcenniejszego – tradycjÄ™ i kulturÄ™.  Jestem z drugiego kraÅ„ca Polski, gdzie lokalna kulinarna tożsamość dopiero siÄ™ buduje. OczywiÅ›cie sÄ… silne Å›lady kuchni kresowej, która tuż po wojnie dotarÅ‚a na ziemie odzyskane z Polakami, którzy musieli zostawić swoje domy na wschodzie. Nie ma jednak takiej bazy, z której można czerpać i wybierać prawdziwie wrocÅ‚awskie dania.

VI Europejski Festiwal Smaku W LublinieVI Europejski Festiwal Smaku W Lublinie

Lublin mnie urzekł i dałam się porwać jego kulinarnym ścieżkom. Miasto przez te kilka dni pachniało turecką baklavą, orientalnym chutneyem, kresowymi powidłami, warzywnymi piklami. Żałuję, że nie dotarłam na występ gwiazdy Festiwalu, zespołu Omega, który ze swoją legendarną Dziewczyną o perłowych włosach porwał publiczność. Wróciłam jednak z Lubina kulinarnie nasycona, z wspomnieniem pysznych  policzków z grzybową sałatką, na które zaprosili nas organizatorzy VI Europejskiego Festiwalu Smaku i sporą dawką inspiracji. To był smaczny i intensywny weekend:)

 

VI Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

4-7 września 2014

Dyrektor artystyczny: Waldemar Sulisz

Na Moście Kultury razem ze mną europejskie dania w akcji Latające Talerze gotowały:

Marta kolorowo-torcikowo, Joanna z Królewstwa Garów, Edyta z Eko quchni, Paulina  Zielonego Papiszona.

 

 

 

 


Gotujmy zdrowo - mniej soliPolecamyPrzepisyTargi
Author: Sylwia

Get Connected