Pamiętacie ten  wzruszający  filmowy  moment, kiedy Ted Kramer usiłuje zrobić śniadanie synowi? To jego debiut, niczego nie potrafi znaleźć, a jednak udaje mu się usmażyć przyzwoite francuskie grzanki.  W  tej scenie ze Sprawy Kramerów  jest sporo  refleksji i rodzącej się ojcowskiej miłości. Francuskie grzanki  też są takie. Ciepłe, rozgrzewające, doskonałe

francuskie grzanki

Jeśli więc właśnie zastanawiacie się, co zjeść na śniadanie, zróbcie francuskie grzanki. Szczególnie teraz, gdy potrzeba więcej energii. W tej porcji macie jej przyzwoitą dawkę. To przepis na celebrowanie poranka. W pojedynkę lub w duecie. Ja   lubię   grzanki na słodko. Mój mąż posypuje je żółtym serem. Wy wybierzcie swój wyjątkowy składnik.

francuskie grzanki

Składniki:

  • bułka – najlepiej „wczorajsza”
  • 4 łyżki mleka
  • jajko
  • łyżka cukru z wanilią
  • szczypta cynamonu
  • masło lub olej do smażenia

Bułkę pokroić w grube plastry. W misce wymieszać mleko z cynamonem. Dodać jajko i rozbełtać na gładką masę. Masło lub olej rozgrzać na patelni. W masie maczać każdy plasterek bułki, a następnie układać je na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Pod koniec posypać cukrem.

grzanki francuskie

Grzanki można jeść z powidłami lub na słono, ale wtedy nie dodajemy cukru.

grzanki francuskie

 

PrzepisyŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze