Nalewka z aronii to kolejny, tegoroczny alkoholowy wyrób ;) Pomimo swoich procentów ma właściwości zdrowotne. Teraz pozostaje mi tylko o niej zapomnieć na co najmniej 3 miesiące (a najlepiej na pół roku). Z tym może być ciężko, bo już teraz nalewka z aronii jest pyszna: o ciemnym kolorze, głębokim smaku i nie za słodka. Z taką nalewką zima w tym roku mi nie groźna :)
Jeśli chcecie jeszcze głębszy smak, spróbujcie zrobić nalewkę z aronii wg przepisu z 2015 ;) : nalewka z aronii z cynamonem, kardamonem i wanilią.
Są dwie szkoły robienia nalewek z aronii: jedna opiera się na ugotowaniu owoców i na bazie soku zrobienie nalewki, druga zaś bazuje na surowych owocach (nie tracimy witamin w obróbce termicznej), które warto zamrozić na 3-4 dni, by pozbyć się cierpkiego smaku. Zdecydowałam się na to drugie podejście i nie żałuję :)
Aronia jest owocem dość cierpkim w smaku, ale jednocześnie słodkim. Aby pozbyć się goryczki, warto aronię przemrozić.
Jakie właściwości ma aronia?
Aronia obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości antycyjanów spowalnia procesy starzenia i przeciwdziała chorobom nowotworowym i chorobą układu krążenia. Wzmacnia naczynia krwionośne, oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn. Aronia zawiera dużo witaminy A, C, E, PP a także witamin z grupy B. Podobno łagodzi również skutki szkodliwego działania komputera.
Składniki:
- 750g aronii
- 3/4 szklanki cukru (możecie dać więcej, jeśli lubicie słodkie nalewki, nawet 1,5 szklanki, ja preferuję wersję wytrawną)
- sok z 1 cytryny
- 750 ml wódki
- 200 ml spirytusu
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj i dokładnie osusz. Włóż do zamrażarki na 3-4 dni.
- Zamrożone owoce włóż do słoika i zasyp cukrem. Słoik przykryj gazą (aby nie dostały się do środka muszki) i postaw w słonecznym miejscu (np. na parapecie) na 2 dni. Co jakiś czas potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił.
- Po dwóch dniach dodaj sok z cytryny i alkohol. Potrząśnij, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Co kilka dni potrząśnij słoikiem.
- Po 4-6 tygodniach odsącz nalewkę i przelej nalewkę z aronii (bez owoców) do butelek. Spróbuj, czy jest dla Ciebie wystarczająco słodka i nie za mocna (patrz: Rady)
- Butelki ukryj przed światem na 3-6 miesięcy :)
Rada:
- Nie wyrzucaj owoców aronii z nalewki – są one pyszne same (w końcu wchłonęły alkohol ;) i doskonałe do deserów i ciast
- Jeśli nalewka jest dla Ciebie za mocna, możesz dolać do niej wody
- Jeśli nalewka jest dla Ciebie za mało słodka, dolej do niej syrop cukrowy (rozpuść cukier w wodzie w stosunku 1:1 lub 2:1, ostudź i wlej do nalewki)
9 komentarzy
Tomek says:
Pytanie, Przy zlewaniu do butelek zlewać z aronią? czy odseparować owoce?
Agata says:
Do butelek już bez owoców oczywiście :)
Zaraz to doprecyzuję w przepisie.
Tomek says:
Dziękować :) trochę za dużo owoców w tym roku zebrałem :))) Jeszcze pytanko w pkt. 3 gdzie szczelnie zamykam słoik? odkręcać go co jakiś czas? czy raczej nie wyleci w powietrze? :)
Agata says:
Nigdy nie wyleciała mi w powietrze żadna nalewka :)
Ja czasem odkręcam ale tylko dlatego, by napawać się aromatem (początkowo nie polecam, wali spirytusem ;) ale później pachnie pięknie)
tomasz says:
Potwierdzam teorię Pani Agaty o wartościach aronii.
I kolego-mój imienniku zebrałeś za dużo owoców-nie wyrzucaj wpakuj w zamrażarkę,zrób więcej nalewki,itepede .dobrego nigdy nie za wiele:) .
Slimberry says:
Uwielbiam aronię. Nigdy takiej nalewki nie próbowałam, ciekawe jak smakuje.
Agata says:
warto spróbować w sezonie ;)
Anna says:
Dzień dobry, ile mniej więcej nalewki wychodzi z jednej porcji (750g owoców)? Zebrałam dziś z krzaczka 6 kg i nie wiem, jaką ilość przeznaczyć na nalewkę :-)
Piopiosław says:
Fajny, prosty przepis na, który trafiłem w poszukiwaniu potwierdzenia metody jaka stosowałem sam. Ja (w fazie, punkcie 3 przepisu) dodaje jeszcze skórki cytrusów, polecam, świetny smak. Ale najbardziej cenie w tym przepisie, te rady (które też sam stosuje;) bo często ludki wyrzucają takie dobro (owoce) a ciasta z tymi ponalewkowymi owocami (ja robię mix różnych) …. CUDO!! ;) Pozdrawiam i dziękuje