
Nawet nie wiem, co w tej tarcie jest najlepsze. Kruchy, maślany spód, czy waniliowe wnętrze albo karmelizowana słodka skorupka. Połączenie dwóch francuskich klasyków okazało się strzałem w deserową dziesiątkę.  A wcale nie było planowane, tarta creme brulee powstała, bo musiałam wykorzystać żółtka, które zostały po bezie, a nie chciałam powtarzać wykorzystywanych już przepisów. Z tej przypadkowej kulinarnej kreacji wyszło cudo, po którym długo w domu oblizywano palce. Szczęśliwcy zabrali porcję na wynos. Dzięki temu ich jesienny poranek był zdecydowanie przyjemniejszy.
W tarcie creme brulee kluczowe sÄ… dwie sprawy – zapiekanie i chÅ‚odzenie. Obie muszÄ… potrwać, nie polecam wiÄ™c tego deseru niecierpliwym. Tym, którzy  jednak poÅ›wiÄ™cÄ… swój czas, zostanie to wynagrodzone. Smakiem, zapachem, sÅ‚odyczÄ…. Zachwycicie siÄ™ bez opamiÄ™tania:) Do ostatniego okruszka.
Składniki:
ciasto
- 250 g mÄ…ki
- 125 g masła
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki ekstratu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii
- żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany
- trochÄ™ wody – jeÅ›li ciasto nie jest zwarte
Mąkę przesiać i zagnieść szybko z masłem. Dodać żółtko, śmietanę, ekstrat waniliowy , cukier i ponownie wyrobić ciasto. Jeśli nie będziejednolite, dodać nieco wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Potem rozwałkować lub rękoma rozgnieść ciasto do formy. Ciasto  ponakłuwać widelcem albo na wierzchu położyć papier do pieczenia i ziarna ryżu lub fasoli dla obciążenia.  Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i zapiekać jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika spód przestudzić. Zimny wysmarować białkiem, co uchroni tartę przed przeciekaniem, gdyż wylewana na nią masa będzie płynna.
nadzienie:
- 250 ml śmietany 30%
- 50 ml mleka 3,2 %
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- laska wanilii
- białko
- 2 Å‚yżki brÄ…zowego cukru – do skarmelizowania
ÅšmietanÄ™ i mleko przelać do garnka, wrzucić laskÄ™ wanilii, doprowadzić do wrzenia. Zostawić do lekkiego przestudzenia, potem wyjąć laski wanilii, przekroić wzdÅ‚uż i wydrążyć do Å›mietanki ziarenka wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem. ÅšmietanÄ™ wlać do żółtek i zmiksować. MasÄ™ wlać na podpieczony spód – bÄ™dzie pÅ‚ynna, ale stężeje w czasie pieczenia i chÅ‚odzenia. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekranika i zapiekać przez godzinÄ™. Wyjąć tartÄ™, ostudzić, a potem wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Najlepiej by spÄ™dziÅ‚a w niej noc.
Przed podaniem tartę oprószyć brązowym cukrem i skarmelizować za pomocą specjalnego palnika. Jeśli go nie macie, można tartę wstawić dosłownie na moment do piekarnika ustawionego na funkcję grill.
1 Response
gin says:
Tradycyjny creme brulee uwielbiam, więc przypuszczam, że taka wariacja również smakowała wybornie :) Wygląda kusząco :)