Nawet nie wiem, co w tej tarcie jest najlepsze. Kruchy, maślany spód, czy waniliowe wnętrze albo karmelizowana słodka skorupka. Połączenie dwóch francuskich klasyków okazało się strzałem w deserową dziesiątkę.  A wcale nie było planowane, tarta creme brulee powstała, bo musiałam wykorzystać żółtka, które zostały po bezie, a nie chciałam powtarzać wykorzystywanych już przepisów. Z tej przypadkowej kulinarnej kreacji wyszło cudo, po którym długo w domu oblizywano palce. Szczęśliwcy zabrali porcję na wynos. Dzięki temu ich jesienny poranek był zdecydowanie przyjemniejszy.

tarta creme brulee

W tarcie creme brulee kluczowe są dwie sprawy – zapiekanie i chłodzenie. Obie muszą potrwać, nie polecam więc tego deseru niecierpliwym. Tym, którzy  jednak poświęcą swój czas, zostanie to wynagrodzone. Smakiem, zapachem, słodyczą. Zachwycicie się bez opamiętania:) Do ostatniego okruszka.

tarta creme brulee

Składniki:

ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstratu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii
  • żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • trochę wody – jeśli ciasto nie jest zwarte

Mąkę przesiać i zagnieść szybko z masłem. Dodać żółtko, śmietanę, ekstrat waniliowy , cukier i ponownie wyrobić ciasto. Jeśli nie będziejednolite, dodać nieco wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Potem rozwałkować lub rękoma rozgnieść ciasto do formy. Ciasto  ponakłuwać widelcem albo na wierzchu położyć papier do pieczenia i ziarna ryżu lub fasoli dla obciążenia.  Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i zapiekać jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika spód przestudzić. Zimny wysmarować białkiem, co uchroni tartę przed przeciekaniem, gdyż wylewana na nią masa będzie płynna.

 

nadzienie:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 ml mleka 3,2 %
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • białko
  • 2 łyżki brązowego cukru – do skarmelizowania

Śmietanę i mleko przelać do garnka, wrzucić laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia. Zostawić do lekkiego przestudzenia, potem wyjąć laski wanilii, przekroić wzdłuż i wydrążyć do śmietanki ziarenka wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę wlać do żółtek i zmiksować. Masę wlać na podpieczony spód – będzie płynna, ale stężeje w czasie pieczenia i chłodzenia. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekranika i zapiekać przez godzinę. Wyjąć tartę, ostudzić, a potem wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Najlepiej by spędziła w niej noc.

creme brulee

Przed podaniem tartę oprószyć brązowym cukrem i skarmelizować za pomocą specjalnego palnika. Jeśli go nie macie, można tartę wstawić dosłownie na moment do piekarnika ustawionego na funkcję grill.

tarta creme brulee


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response