Był taki listopadowy moment,gdy znalazłam się w śliwkowym raju. Na kulinarnych warsztatach królową była śliwka z Kalifornii. Miękka, słodka, gotowa do  kreatywnej dyspozycji. Szef kuchni  Paweł Kibart  obracał nią na wszystkie strony, kazał gnieść, kroić, mieszać, a później smakować. Śliwka kalifornijska ma charakter i sporo zbawiennego dla organizmu błonnika. Gdzie nie trafi, tam jej dobrze, dlatego świetnie pasuje i do dań głównych i deserów. Wystarczy zjeść codziennie trzy śliwki, by poprawić swój metabolizm:)

razowe ciastka ze śliwką

Paweł Kibart pokazał, jak zrobić karpia w śliwkowym sosie  z koprem włoskim, gęś z puree ze śliwki i buraków, steka z gorgonzolą i śliwkami i strudel z gruszkami i śliwkami oczywiście. Bohaterka dnia była wyważona, nie determinowała żadnego z dań, każdemu za to oddawała swą słodycz. Lekcja była wyśmienita, szef kuchni cierpliwie ogarniał nasz chaos i krojenie wbrew zaleceniom. Efekt współpracy – zniewalający. Idealnie wypieczona gęś, delikatna ryba i solidna porcja steka. Zanim przepisy powtórzę w domu, postanowiłam śliwkę z Kalifornii wykorzystać jeszcze inaczej. Do ulubionych ciastek.

razowe ciastka owsiane

Składniki:

  •  szklanka razowej mąki
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • szklanka śliwek kalifornijskich
  • pół szklanki suszonych jabłek
  • pół szklanki drobno posiekanych migdałów bez skórki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła roztopionego
  • jajko

Mąkę wymieszać z płatkami, miód i masło rozpuścić, przestudzić. Śliwki pokroić dość drobno, jabłka również. Owoce i migdały dodać do mąki,wbić jajko i wlać miód z masłem. Wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły i posklejały. Mokrymi dłońmi formować z ciasta kulki, wykładać je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Każdą z kulek spłaszczyć. Wstawić blachę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut do zarumienienia. Ciastka są dobre, gdy dobrze wystygną.

razowe ciastka z e śliwkami

I jeszcze krótkie  wspomnienie i być może inspiracja z warsztatów ze śliwką kalifornijską w roli głównej:) Na FB możecie śledzić akcję Przyjaciółka z Kalifornii, która promuje śliwkę w Polsce:)

świąteczny stół

szef kuchni Michał Kopera

śliwki kalifornijskie warszatty

gęś na puree z burkaów i śliwke,

karp  z sosem sliwkowym

stek w sosie ze ślwiek i gorgonzoli

strudel śliwkowo gruszkowy


Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response