Gravlax

Jak czytam nową książkę kulinarną to zawsze wpada mi w oczy przepis, który muszę już wypróbować. W przypadku ksiązki „Kulinarne wyprawy Jamiego” Jamiego Olivera tak było z gravlaxem z łososia. Wiedziałam, że marynowany surowy łosoś to coś, co mi zasmakuje. Nie myliłam się – jest tak pyszny, że na stałe wchodzi do mojego repertuaru. Zdecydowanie bardziej mi smakuje niż łosoś wędzony.

Gravlax

Składniki:

  • 350g surowego filetu z łososia
  • 80g soli gruboziarnistej
  • 25g cukru
  • 1 średni burak
  • 1 łyżka chrzanu
  • 25 ml wódki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Połóż go skórą do dołu i równomiernie pokryj solą, a następnie cukrem.
  3. Posmaruj go chrzanem.
  4. Buraka obierz i zetrzyj na grubej tarce, ułóż go na łososiu.
  5. Skrop całość wódką i posyp obficie posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny.
  6. Dociśnij całość rękoma i owiń szczelnie w folię spożywczą.
  7. Na wierzch połóż jakieś obciążenie (np. na desce butelkę wody) i wstaw do lodówki na co najmniej 48 godzin.
  8. Po 2 dniach zlej powstały sok, usuń z ryby wartswę warzyw i osusz łososia papierowym ręcznikiem.
  9. Możesz usunąć skórę z łososia lub od razu cienko kroić, a skóra sama się oddzieli.
  10. Gravlax z łososia możesz podać z sosem śmietanowo-koperkowym (200 ml śmietany, 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, sól, sok i skórka z połowy cytryny, drobno posiekany koperek).
  11. Gravlax w burakach zawinięty w folię spożywczą możesz przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Gravlax

 


PrzepisyPrzystawkiRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Kasia/czarygary says:

    i u mnie na świątecznym stole był gravlax z tego samego przepisu Jamiego, jako że dostałam tę książkę na mikołajki i od razu wiedzieliśmy, że łosoś w burakach będzie pyszny i zagości na święta :)