Jak czytam nową książkę kulinarną to zawsze wpada mi w oczy przepis, który muszę już wypróbować. W przypadku ksiązki „Kulinarne wyprawy Jamiego” Jamiego Olivera tak było z gravlaxem z łososia. Wiedziałam, że marynowany surowy łosoś to coś, co mi zasmakuje. Nie myliłam się – jest tak pyszny, że na stałe wchodzi do mojego repertuaru. Zdecydowanie bardziej mi smakuje niż łosoś wędzony.
Składniki:
- 350g surowego filetu z łososia
- 80g soli gruboziarnistej
- 25g cukru
- 1 średni burak
- 1 łyżka chrzanu
- 25 ml wódki
- skórka otarta z połowy cytryny
- koperek
Sposób przygotowania:
- Åososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Połóż go skórą do dołu i równomiernie pokryj solą, a następnie cukrem.
- Posmaruj go chrzanem.
- Buraka obierz i zetrzyj na grubej tarce, ułóż go na łososiu.
- Skrop całość wódką i posyp obficie posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny.
- Dociśnij całość rękoma i owiń szczelnie w folię spożywczą.
- Na wierzch połóż jakieś obciążenie (np. na desce butelkę wody) i wstaw do lodówki na co najmniej 48 godzin.
- Po 2 dniach zlej powstały sok, usuń z ryby wartswę warzyw i osusz łososia papierowym ręcznikiem.
- Możesz usunąć skórę z łososia lub od razu cienko kroić, a skóra sama się oddzieli.
- Gravlax z łososia możesz podać z sosem śmietanowo-koperkowym (200 ml śmietany, 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, sól, sok i skórka z połowy cytryny, drobno posiekany koperek).
- Gravlax w burakach zawinięty w folię spożywczą możesz przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
5 komentarzy
kwapek says:
wygląda pięknie
blurppp@interia.pl says:
I do tego kieliszek alzackiego cremant klasy zero brut
Kasia/czarygary says:
i u mnie na świątecznym stole był gravlax z tego samego przepisu Jamiego, jako że dostałam tę książkę na mikołajki i od razu wiedzieliśmy, że łosoś w burakach będzie pyszny i zagości na święta :)
karmel-itka says:
intrygujące.. nigdy nie jadłam.
ale wygląda niesamowicie.
Ewa says:
Ten przepis świetnie pasuje do akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy . Zapraszam! :)