Niech mi ktoś powie, że jesień nie może być piękna. Zaprzeczę stanowczo codziennym jadłospisem. Tyle dobroci na talerzu, pieczonych warzyw korzennych, powracających do łask kasz. Wyśmienicie jest i nie ma co się buntować, że szaro, buro albo ponuro. Na stole, przy śniadaniu czy obiedzie może być cudnie. Od nas przecież zależy, jaką jesień do siebie zaprosimy.

kasza bulgur z warzywami

Ja mam potrzebę ciepła. Takie są więc moje śniadania, koniecznie rozgrzewające, z nutą kardamonu, cynamonu, suszonych jabłek albo śliwek. Odkładam lekkie obiady na półkę i rozpieszczam siebie. Lubuję się w daniach soczystych, energetycznych, takich, które dają mi siłę, ale nie obciążają. Fantastyczna więc dla mnie jest pieczona kasza, wymieszana zalotnie z jarmużem, brokułami i kawałkami kurczaka. Bulgur doceniony na Bliskim Wschodzie, coraz częściej do kupienia i u nas. To kasza z najszlachetniejszej odmiany pszenicy – durum. Ma w sobie sporo witaminy B i magnezu, więc uspokaja i odstresowuje. Może zamiast łykać tabletki wzbogacające dietę, ugotujcie odrobinę kaszy bulgur?

kasza bulgur

Składniki:

  • szklanka grubej kaszy bulgur
  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • 3 łyżki pietruszki natki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • seler
  • 2 pomidory
  • kilka różyczek brokuła
  • szklanka jarmużu
  • sól, pieprz
  • kawałek startego imbiru,
  • szczypta kurkumy
  • liść laurowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki sera żółtego.

Kaszę przepłukać i namoczyć. Zostawić na 30 minut. W tym czasie umyć pałki z kurczaka, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i nieco pieprzu. Gotować do momentu, gdy pojawią się burzyny, zdjąć je i do wywaru dodać: jedną marchewkę, seler, cebule, pietruszkę korzeń, ząbek czosnku. Gotować około pół godziny.

Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go i obrać, tak by uzyskać większe kawałki mięsa. Kaszę odcedzić,  przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z surowymi warzywami i ugotowanymi kawałkami kurczaka. Doprawić i zalać bulionem, który powstał w czasie gotowania kurczaka. Dodać 2 łyki śmietany, imbir  i kurkumę, wymieszać z potrawką. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około pół godziny. 10 minut przed końcem dodać jarmuż, lekko przemieszać go z całym daniem, a wierzch posypać startym serem żółtym. Dopiec te kilka minut i podawać gorące posypane świeżą natką pietruszki.

kasza bulgur z warzywami


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected