
Niech mi ktoś powie, że jesień nie może być piękna. Zaprzeczę stanowczo codziennym jadłospisem. Tyle dobroci na talerzu, pieczonych warzyw korzennych, powracających do łask kasz. Wyśmienicie jest i nie ma co się buntować, że szaro, buro albo ponuro. Na stole, przy śniadaniu czy obiedzie może być cudnie. Od nas przecież zależy, jaką jesień do siebie zaprosimy.
Ja mam potrzebÄ™ ciepÅ‚a. Takie sÄ… wiÄ™c moje Å›niadania, koniecznie rozgrzewajÄ…ce, z nutÄ… kardamonu, cynamonu, suszonych jabÅ‚ek albo Å›liwek. OdkÅ‚adam lekkie obiady na półkÄ™ i rozpieszczam siebie. LubujÄ™ siÄ™ w daniach soczystych, energetycznych, takich, które dajÄ… mi siłę, ale nie obciążajÄ…. Fantastyczna wiÄ™c dla mnie jest pieczona kasza, wymieszana zalotnie z jarmużem, brokuÅ‚ami i kawaÅ‚kami kurczaka. Bulgur doceniony na Bliskim Wschodzie, coraz częściej do kupienia i u nas. To kasza z najszlachetniejszej odmiany pszenicy – durum. Ma w sobie sporo witaminy B i magnezu, wiÄ™c uspokaja i odstresowuje. Może zamiast Å‚ykać tabletki wzbogacajÄ…ce dietÄ™, ugotujcie odrobinÄ™ kaszy bulgur?
Składniki:
- szklanka grubej kaszy bulgur
- 4 pałki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- 3 łyżki pietruszki natki
- 2 cebule
- 2 zÄ…bki czosnku
- seler
- 2 pomidory
- kilka różyczek brokuła
- szklanka jarmużu
- sól, pieprz
- kawałek startego imbiru,
- szczypta kurkumy
- liść laurowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki sera żółtego.
Kaszę przepłukać i namoczyć. Zostawić na 30 minut. W tym czasie umyć pałki z kurczaka, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i nieco pieprzu. Gotować do momentu, gdy pojawią się burzyny, zdjąć je i do wywaru dodać: jedną marchewkę, seler, cebule, pietruszkę korzeń, ząbek czosnku. Gotować około pół godziny.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go i obrać, tak by uzyskać większe kawałki mięsa. Kaszę odcedzić,  przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z surowymi warzywami i ugotowanymi kawałkami kurczaka. Doprawić i zalać bulionem, który powstał w czasie gotowania kurczaka. Dodać 2 łyki śmietany, imbir i kurkumę, wymieszać z potrawką. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około pół godziny. 10 minut przed końcem dodać jarmuż, lekko przemieszać go z całym daniem, a wierzch posypać startym serem żółtym. Dopiec te kilka minut i podawać gorące posypane świeżą natką pietruszki.