Ola z bloga Onzmywa zamieÅ›ciÅ‚a tÄ™ kawowÄ… tartÄ™ na Facebooku i rozpÄ™taÅ‚a żywioÅ‚owÄ…  dyskusjÄ™, którÄ… Å‚Ä…czyÅ‚o pożądanie. Chociaż kÄ™sa, odrobiny, okruszka nawet z tego niebywale apetycznego zdjÄ™cia. Tarta kusiÅ‚a strukturÄ…, a wyobraźnia pracowaÅ‚a energicznie przenoszÄ…c ten obraz w kolorze bawarki na kubki smakowe. Nie trzeba byÅ‚o wielu zmysłów, by wiedzieć – to po prostu musiaÅ‚o być pyszne. WystarczyÅ‚o sprawdzić skÅ‚adniki. Gorzka kawa, sÅ‚one masÅ‚o z orzechami i czekolada. Asekuracja nie wchodziÅ‚a w grÄ™. Trzeba byÅ‚o iść do kuchni:)

tarta kawowa

Zresztą nawet miałam pretekst, by tartę upiec. Dzień Babci, a babcia mojej córki lubi nieoczywiste połączenia. Takie, które zaskoczą i nie trącają banalnością. Z tartą nie mogło się nie udać. Jest piekielnie dobra:) Nie tylko, dla tych, co lubią dzień z czarną, jak smoła kawą i szeleszczącą papierem gazetą.

tarta kawowa

Składniki:

spód:

  • 300 g czekoladowych markizów – herbatników z  kremem czekoladowym
  • 120 g masÅ‚a
  • 50 g czekolady mlecznej

Masło roztopić, a ciastka i czekoladę rozdrobnić blenderem na sypką masę. Dodać do niej masło i wymieszać. Gotową masą wyłożyć spód formy do tarty. Włożyć formę do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie zrobić nadzienie.

Nadzienie:

  • puszka okoÅ‚o 500 ml mleka skondensowanego sÅ‚odkiego
  • 250 ml Å›mietany 36%
  • 8 Å‚yżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 5 żółtek
  • 2 Å‚yżki gorÄ…cej wody

KawÄ™ rozpuÅ›cić w gorÄ…cej wodzie. Żółtka rozbeÅ‚tać, dodać mleko i Å›mietanÄ™, dobrze wymieszać, by skÅ‚adniki siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚y. Wlać kawÄ™, ponownie wymieszać. MasÄ™ ( dość rzadkÄ… – po wyjÄ™ciu z piekarnika bÄ™dzie zwarta) wylać na schÅ‚odzony spód. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 50 minut.

Dodatkowo:

  • 3/4 wiÄ™kszego sÅ‚oika masÅ‚a orzechowego
  • 300 ml Å›mietany 30%
  • 50 g startej czekolady

Po wyjęciu z piekarnika tartę zostawić do lekkiego ostygnięcia. N delikatnie ciepłej masie rozsmarować masło orzechowe. Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godziny, można też na całą noc. Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną i czekoladą.

tarta kawowa

JeÅ›li używacie mlecznej czekolady – możecie nie sÅ‚odzić bitej Å›mietany.

tarta kawowa

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy