Ola z bloga  Onzmywa zamieściła tę kawową tartę na Facebooku i rozpętała żywiołową  dyskusję, którą łączyło pożądanie. Chociaż kęsa, odrobiny, okruszka nawet z tego niebywale apetycznego zdjęcia. Tarta kusiła strukturą, a wyobraźnia pracowała energicznie przenosząc ten obraz w kolorze bawarki na kubki smakowe. Nie trzeba było wielu zmysłów, by wiedzieć – to po prostu musiało być pyszne. Wystarczyło sprawdzić składniki. Gorzka kawa, słone masło z orzechami i czekolada. Asekuracja nie wchodziła w grę. Trzeba było iść do kuchni:)

tarta kawowa

Zresztą nawet miałam pretekst, by tartę upiec. Dzień Babci, a babcia mojej córki lubi nieoczywiste połączenia. Takie, które zaskoczą i nie trącają banalnością. Z tartą nie mogło się nie udać. Jest piekielnie dobra:) Nie tylko, dla tych, co lubią dzień z czarną, jak smoła kawą i szeleszczącą papierem gazetą.

tarta kawowa

Składniki:

spód:

  • 300 g czekoladowych markizów – herbatników z  kremem czekoladowym
  • 120 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej

Masło roztopić, a ciastka i czekoladę rozdrobnić blenderem na sypką masę. Dodać do niej masło i wymieszać. Gotową masą wyłożyć spód formy do tarty. Włożyć formę do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie zrobić nadzienie.

Nadzienie:

  • puszka około 500 ml mleka skondensowanego słodkiego
  • 250 ml śmietany 36%
  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gorącej wody

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Å»ółtka rozbełtać, dodać mleko i śmietanę, dobrze wymieszać, by składniki się połączyły. Wlać kawę, ponownie wymieszać. Masę ( dość rzadką – po wyjęciu z piekarnika będzie zwarta) wylać na schłodzony spód. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 50 minut.

Dodatkowo:

  • 3/4 większego słoika masła orzechowego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 50 g startej czekolady

Po wyjęciu z piekarnika tartę zostawić do lekkiego ostygnięcia. N delikatnie ciepłej masie rozsmarować masło orzechowe. Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godziny, można też na całą noc. Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną i czekoladą.

tarta kawowa

Jeśli używacie mlecznej czekolady – możecie nie słodzić bitej śmietany.

tarta kawowa

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy