Po dość łatwym motylku podjęłam wyzwanie i zmierzyłam się z misiem:) Podchodziłam do niego sceptycznie i z trwogą, bo umiejętności nie takie, bo debiut z tortem piętrowym, bo urobić się miałam po pachy. Prawda to oczywiście, ale kiedy, jak nie na pierwsze urodziny dziecka sprostać takiemu zadaniu? No więc zaryzykowałam, bez planu B w zasadzie, ze szczegółowym planem A, który oczywiście na różnych etapach ulegał modyfikacji.

tort miÅ›

Z historii dramatycznych to przydarzył się brak masła i złe wyliczenia dotyczące nóg:) Wiedziałam, że mają być dwie, ale nie wiem dlaczego uznałam, że wystarczy, gdy będą wielkości rąk. Wyobraźnia przestrzenna ukłoniła się brutalnie, próbowałam ratować się pogrubianiem misiowych stóp kremem. Wyszło, jak wyszło, ale z całościowego efektu jestem zadowolona. Tortu do cukierni może by mi nie przyjęli, ale i tak wypinam dumnie swą cukierniczą pierś:). Miś prezentował się stylowo i do tego po rozebraniu kroił lekko. Na końcu imprezy nie został po nim ślad, więc śmiem twierdzić, że był pyszny:)

tort miÅ›Do dekoracji użyÅ‚am sprawdzonego kremu maÅ›lanego na bazie bezy szwajcarskiej. PróbowaÅ‚am go poczÄ…tkowo nakÅ‚adać tylkÄ…, która imituje trawÄ™ – bo wydawaÅ‚o mi siÄ™, że uzyskam efekt krótkich wÅ‚osków, ale zdecydowanie lepiej wyszÅ‚o futerko z tylko zakoÅ„czonej zamkniÄ™tÄ… gwiazdkÄ…. JeÅ›li zabierzecie siÄ™ za ten tort – zarezerwujcie sobie sporo czasu. Ja dzieÅ„ wczeÅ›niej upiekÅ‚am blaty biszkoptowe, babeczki na rÄ™ce i nogi oraz babkÄ™ czekoladowÄ…, którÄ… zostaÅ‚a gÅ‚owÄ…. Rano, w dniu imprezy ucieraÅ‚am krem i skÅ‚adaÅ‚am misia:) W sieci jest sporo opcji dotyczÄ…cych takiego tortu w wersji 3D. OpracowaÅ‚am swojÄ… – niezwykle prostÄ… dla takich laików od rzeźby jak ja:)

tort miÅ›

Składniki:

Etap 1 – pieczenie spodów 

2 biszkopty 26 cm każdy – tułów

  • 12 jajek
  • szklanka  z górkÄ… cukru
  • 1, 5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1, 5 szklanki kakao

do nasÄ…czenia

  • 2 szklanki gorÄ…cej wody
  • sok z dwóch cytryn

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać stopniowo cukier. Gdy masą będzie ubita i gęsta powoli dodawać po jednym żółtku. Gdy połączą się z białkami wsypać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą przelać do wyłożonej na dnie papierem tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Z formy wyjąć dopiero, gdy biszkopt będzie zimny.

Zimne biszkopty przekroić na trzy części ( każdy)i  nasączyć gorącą wodą z cytryną.

babka czekoladowa – gÅ‚owa 

  • 200 g masÅ‚a
  • szklanka mÄ…ki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 Å‚yżki kakao
  • 4 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia

MasÅ‚o roztopić, przestudzić. BiaÅ‚ka oddzielić od żółtek, ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Żółtka utrzeć z cukrem na krem. Do żółtek dodać masÅ‚o, mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia i zmiksować. Na koniec wsypać kakao i posiekanÄ… czekoladÄ™. Wmieszać do ciasta. OkrÄ…gÅ‚Ä… formÄ™ do babki wysmarować masÅ‚em, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec okoÅ‚o 40 minut – do suchego patyczka. Po wyjÄ™ciu z piekarnika babkÄ™ ostudzić.

muffiny kakaowe:

  • suche 
  • szklanka mÄ…ki
  • 3 Å‚yżki kakao
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • mokre:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki maÅ›lanki albo mleka

Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć obie, ciasto wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec około 20-22 minut w 175 stopniach. Ostudzić.

ETAP 2 – kremy 

Krem do przełożenia:

  • 2 x 500 ml Å›mietany 30%
  • 500 g sera mascarpone
  • szklanka lemon curd – można użyć gotowego, choć polecam zrobienie tego bez masÅ‚a:)
  • 2 granaty

Śmietanę ubić, dodać mascarpone i lemon curd. Wyrobić, by powstał gładki i puszysty krem. Kremem przełożyć wszystkie blaty, na te w środku wyłożyć ziarna granatu. Zostawić odrobinę kremu do przełożenia babeczek nóg:)

Przełożone blaty schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

Krem do dekoracji: 

Wykorzystałam przepis z tortu motylka, tylko zwiększyłam ilość.

  •  600 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 8 duże biaÅ‚ka
  • 360 g cukru
  • szczypta soli
  • barwnik – użyÅ‚am brÄ…zowego

BiaÅ‚ka przelać do miski, dodać sól. W garnku zagotować wodÄ™. MiskÄ™ z biaÅ‚kami ustawić nad garnkiem z gotujÄ…cÄ… wodÄ…. Roztrzepać odrobinÄ™ biaÅ‚ka, dodać cukier i gotować, ciÄ…gle mieszajÄ…c, aż cukier caÅ‚kowicie siÄ™ rozpuÅ›ci. Potem zdjąć miskÄ™ z biaÅ‚kami, chwilÄ™ przestudzić i ubić biaÅ‚ka na gÄ™sty biaÅ‚y krem. Gdy taki siÄ™ pojawi, powoli, po kawaÅ‚ku dodawać masÅ‚o i cierpliwie wyrabiać – najÅ‚atwiej mikserem nadal. W pewnym momencie masa może wyglÄ…dać, jak zważona, nie ma co siÄ™ przejmować, trzeba wyrabiać krem dalej, wyjdzie gÅ‚adki:) Na koniec dodać barwnik i wymieszać. Ja użyÅ‚am brÄ…zowego barwnika Wiltona, ale musiaÅ‚am dać go sporo, żeby przypominaÅ‚ brÄ…z, wiÄ™c nie jestem z niego zadowolona. Można też zamiast barwnika dodać kakao w proszku. Gotowy krem przeÅ‚ożyć do rÄ™kawa cukierniczego i dekorować. WykorzystaÅ‚am tylkÄ™ o koÅ„cówce zamkniÄ™tej gwiazdki.

ETAP 3 – skÅ‚adanie misia

  • potrzebne bÄ™dÄ… drewniane patyczki do szaszÅ‚yków – okoÅ‚o 8
  • opcjonalnie dekoracje z lukru plastycznego

PrzeÅ‚ożone blaty udekorować odrobinÄ… kremu maÅ›lanego. Z ciasta wyrzeźbić coÅ› w rodzaju stożka – wiÄ™ksza podstawa i węższa góra, uzupeÅ‚nić luki kremem i na górnej warstwie powtykać patyczki do szaszÅ‚yków. Na nie nabić gÅ‚owÄ™ – czyli babkÄ™. CaÅ‚ość pieczoÅ‚owicie udekorować kremem maÅ›lanym Z masy marcepanowej lub lukru plastycznego i czekoladowych kulek zrobić oczy i usta.

Tort schłodzić. Masa maślana pod wpływem ciepła nieco mięknie, ale nie traci kształtu.

tort miÅ›

 

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. irenka says:

    mam nadzieje ze dobry, bo wyglada strasznie. mis potworek. dziecko tez ma niewyrazna mine, moze dla nastolatkow na halloween ale dlamaluszka ryzykowne. zeby misia powalaja calkowicie

  2. Agatah says:

    Miś jest super zajebisty!!! Dosłownie popłakałam się ze śmiechu:D Ja Cię nie chcę absolutnie obrazić:) Normalnie Miś-Ted rozwala system:) Założę się, że był pyszny:)