Rolada szpinakowa z łososiem do przebój sprzed kilku lat na blogach kulinarnych :) Zdążyłam o niej zapomnieć do czasu, gdy ponownie ją skosztowałam u koleżanki. Roladę szpinakową można dowolnie modyfikować, zmieniając choćby rodzaj serka. Ja przygotowałam ją na Wielkanoc, w wersji chrzanowej :)
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest bardzo delikatna w swojej strukturze, rozpływająca się w ustach. Wbrew pozorom przygotowuje się ją szybko i nie trzeba mieć specjalnych do tego zdolności ;)
Podstawą rolady jest biszkopt, do którego dodaje się szpinak. Wystarczy dosmaczyć go tylko czosnkiem i pieprzem. Nie ma potrzeby dodawania soli, rolada jest wystarczająco słona w smaku dzięki wędzonemu łososiowi i chrzanowym serkom. Zamiast 3 kremowych serków użyłam 2, a w miejsce trzeciego dałam mascarpone ograniczając w ten sposób sól. Dzięki akcji Cisowianki Gotujmy zdrowo – mniej soli konsekwentnie ograniczam sól w posiłkach, bowiem statystycznie jemy jej zdecydowanie za dużo, co prowadzi do niepożądanych skutków jak np. wzrost ciśnienia krwi, zwiększenie ryzyka zachorowania na miażdżycę i szybko odczuwalne opuchnięcie nóg.
Zobaczcie nasze inne przepisy bez dodatku soli.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach)
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 2 opakowania kremowego serka chrzanowego
- 150g mascarpone
- 300g wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmroź na patelni, dodaj czosnek i pieprz do smaku. Smaż do chwili, aż szpinak będzie gęsty, a woda odparuje. Ostudź.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ubij na sztywno białka, żółtka dodaj do szpinaku, dodaj także mąkę i zamieszaj.
- Stopniowo dodawaj białko do masy szpinakowej.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie biszkopt szpinakowy.
- Biszkopt szpinakowy piecz 15 minut w 180 stopniach. Wyciągnij i ostudź chwilę.
- Wymieszaj serki chrzanowe z mascarpone.
- Na upieczone, ostudzone ciasto, rozsmaruj serki a następnie na całość rozłóż wędzone plastry łososia.
- Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę ze szpinakiem i łososiem zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby łatwiej było pokroić.
7 komentarzy
karmel-itka says:
ach, muszę ją w końcu kiedyś zrobić!
Agata says:
wbrew pozorom robi się ją szybko :)
Dorota says:
Świetny przepis, wygląda pięknie, będę musiała wypróbować;)
Jem i wiem says:
To jest rewelacyjne! Bardzo dziękuje za ten przepis! Nie sądziłam, że tak prosta potrawa może mnie jeszcze zaskoczyć.. Super! Pozdrawiam :)
Nikola says:
Uwielbiam szpinak, a rolada wygląda świetnie i bardzo wykwintnie;)
Aleksandra says:
Bardzo mi się podoba:) I przepis i poprzedzający komentarz. Trochę teoretycznych informacji w połączeniu z mega ciekawym przepisem uczy dobrych nawyków jak mało co:) Dziękuję!
Ola says:
W sobotę robię małe przyjęcie i właśnie czegoś takiego szukałam;)