Rolada szpinakowa z łososiem do przebój sprzed kilku lat na blogach kulinarnych :) Zdążyłam o niej zapomnieć do czasu, gdy ponownie ją skosztowałam u koleżanki. Roladę szpinakową można dowolnie modyfikować, zmieniając choćby rodzaj serka. Ja przygotowałam ją na Wielkanoc, w wersji chrzanowej :)

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest bardzo delikatna w swojej strukturze, rozpływająca się w ustach. Wbrew pozorom przygotowuje się ją szybko i nie trzeba mieć specjalnych do tego zdolności ;)

Rolada szpinakowa z łososiem

Podstawą rolady jest biszkopt, do którego dodaje się szpinak. Wystarczy dosmaczyć go tylko czosnkiem i pieprzem. Nie ma potrzeby dodawania soli, rolada jest wystarczająco słona w smaku dzięki wędzonemu łososiowi i chrzanowym serkom. Zamiast 3 kremowych serków użyłam 2, a w miejsce trzeciego dałam mascarpone ograniczając w ten sposób sól. Dzięki akcji Cisowianki  Gotujmy zdrowo – mniej soli konsekwentnie ograniczam sól w posiłkach, bowiem statystycznie jemy jej zdecydowanie za dużo, co prowadzi do niepożądanych skutków jak np. wzrost ciśnienia krwi, zwiększenie ryzyka zachorowania na miażdżycę i szybko odczuwalne opuchnięcie nóg.

Zobaczcie nasze inne przepisy bez dodatku soli.

_MG_9818 (kopia)

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 opakowania kremowego serka chrzanowego
  • 150g mascarpone
  • 300g wędzonego łososia

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź na patelni, dodaj czosnek i pieprz do smaku. Smaż do chwili, aż szpinak będzie gęsty, a woda odparuje. Ostudź.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Ubij na sztywno białka, żółtka dodaj do szpinaku, dodaj także mąkę i zamieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj białko do masy szpinakowej.
  5. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie biszkopt szpinakowy.
  6. Biszkopt szpinakowy piecz 15 minut w 180 stopniach. Wyciągnij i ostudź chwilę.
  7. Wymieszaj serki chrzanowe z mascarpone.
  8. Na upieczone, ostudzone ciasto, rozsmaruj serki a następnie na całość rozłóż wędzone plastry łososia.
  9. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku.
  10. Roladę ze szpinakiem i łososiem zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby łatwiej było pokroić.

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

 


ŚniadaniaGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Aleksandra says:

    Bardzo mi się podoba:) I przepis i poprzedzający komentarz. Trochę teoretycznych informacji w połączeniu z mega ciekawym przepisem uczy dobrych nawyków jak mało co:) Dziękuję!