Zimą zawsze tęsknię za smakiem letnich owoców. Marzą mi się maliny, truskawki i jagody. Tymczasem w domu mam przede wszystkim pomarańcze, mandarynki i kiwi. Na szczęście mam też zamrażarkę , w której zawsze mam truskawki, wiśnie i owoce leśne. Kiedy tęsknię za latem, sięgam po zamrożone owoce i robię roladę truskawkową lub malinową. Delikatny biszkopt sprawia, że rolada jest puszysta i na jednym kawałku nie można poprzestać.
Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem truskawkowy
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka truskawkowa
- 250ml wody
- szklanka truskawek (mogą być mrożone)
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Å»ółtka utrzeć z cukrem. Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę. Białka ubić na sztywno i wymieszać łyżką z masą żółtkową. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. piec ok 12-15 minut.
Ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Przełożyć na nią upieczony biszkopt i delikatnie ściągnąć papier. Wierzch posypać cukrem pudrem i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Galaretkę zalać szklanką gotującej się wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać do niej połowę truskawek.
Śmietanę ubić na sztywno, gdy galaretka będzie już zimna, wlać powoli do bitej śmietany i całość chwilę miksować. Jeśli masa jest zbyt płynna, wstawić na chwilę do lodówki.
Biszkopt rozwinąć ze ściereczki, rozsmarować masę truskawkową i poukładać pozostałe truskawki. Zwinąć roladę i wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem i pokroić roladę truskawkową w plastry.
1 Response
gordon says:
Fakt – rolada jest zniewalająca