Rolada truskawkowa

Zimą zawsze tęsknię za smakiem letnich owoców. Marzą mi się maliny, truskawki i jagody. Tymczasem w domu mam przede wszystkim pomarańcze, mandarynki i kiwi. Na szczęście mam też zamrażarkę , w której zawsze mam truskawki, wiśnie i owoce leśne. Kiedy tęsknię za latem, sięgam po zamrożone owoce i robię roladę truskawkową lub malinową. Delikatny biszkopt sprawia, że rolada jest puszysta i na jednym kawałku nie można poprzestać.

Rolada truskawkowa

Składniki:

biszkopt

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem truskawkowy

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250ml wody
  • szklanka truskawek (mogą być mrożone)

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem. Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę. Białka ubić na sztywno i wymieszać łyżką z masą żółtkową. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. piec ok 12-15 minut.

Ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Przełożyć na nią upieczony biszkopt i delikatnie ściągnąć papier. Wierzch posypać cukrem pudrem i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.

Galaretkę zalać szklanką gotującej się wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać do niej połowę truskawek.

Śmietanę ubić na sztywno, gdy galaretka będzie już zimna, wlać powoli do bitej śmietany i całość chwilę miksować. Jeśli masa jest zbyt płynna, wstawić na chwilę do lodówki.

Biszkopt rozwinąć ze ściereczki, rozsmarować masę truskawkową i poukładać pozostałe truskawki. Zwinąć roladę i wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem i pokroić roladę truskawkową w plastry.

Rolada truskawkowa

 

Rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa

 

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    1 Response