W dzieciństwie uwielbiałam ziemniaki gratin, znane u mnie w domu jako „ziemniaki po francusku”, bowiem przepis na tę zapiekankę przywiozła mama z Francji. Do tego obowiązkowo była również „sałata po francusku” (czyli sałata z sosem vinegrette ;)) Był to mój ulubiony obiad. Ponieważ nie jem ziemniaków (mają dla mnie za wysoki indeks glikemiczny) ulubioną zapiekankę zmodyfikowałam, robiąc ją z selera i odpuszczając dodatek sera ;)
Gratin z selera jest smacznym dodatkiem do dań mięsnych (ostatnio serwowałam z pieczonym zającem), ale może też być daniem głównym. Wystarczy do tego „sałata po francusku” i obiad gotowy :)
Pamiętam, jak mama cierpliwie kroiła ziemniaki w talarki do tej zapiekanki. Na szczęście mam znacznie łatwiej :) Dzięki robotowi kuchennemu Illumina firmy Russell Hobbs, seler pokrojony jest w cienkie plasterki dosłownie w kilka chwil. Ostre noże radzi sobie wyśmienicie z twardym selerem, dzięki czemu przygotowanie zapiekanki gratin z selera jest bez żadnego wysiłku. Przyznaję, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, jak szybko robot Illumina poradził sobie z tym zadaniem :)
Składniki (na 4 porcje jako dodatek do dania lub 2 porcje jako danie główne):
- 1,5 średniej wielkości selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Selera obierz i umyj.
- Pokrój selera w cienkie (2-3mm) plasterki, najlepiej za pomocą robota kuchennego lub ew. tarki mandoliny. Dzięki temu plasterki będą miały równą grubość i równomiernie się upieką.
- Å»aroodporne naczynie posmaruj czosnkiem przekrojonym na pół, a następnie wysmaruj masłem.
- Układaj seler warstwami w ten sposób, aby plasterki selera nachodziły na siebie, a każdą warstwę selera posyp solą i pieprzem.
- Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, estragonem i posiekaną świeżą szałwią i zalej seler.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub srebrną folią i piecz 1,5h w 180 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby wierzch się nieco przyrumienił.
1 Response
krzysztofkastek says:
Pięknie wyląda i zapewne cudownie smakuje więc wkrótce zabieram się za robienie teo cudeńka