W dzieciństwie uwielbiałam ziemniaki gratin, znane u mnie w domu jako „ziemniaki po francusku”, bowiem przepis na tę zapiekankę przywiozła mama z Francji. Do tego obowiązkowo była również „sałata po francusku” (czyli sałata z sosem vinegrette ;)) Był to mój ulubiony obiad. Ponieważ nie jem ziemniaków (mają dla mnie za wysoki indeks glikemiczny) ulubioną zapiekankę zmodyfikowałam, robiąc ją z selera i odpuszczając dodatek sera ;)

Gratin z selera jest smacznym dodatkiem do dań mięsnych (ostatnio serwowałam z pieczonym zającem), ale może też być daniem głównym. Wystarczy do tego „sałata po francusku” i obiad gotowy :)

Zapiekanka gratin z seleraPamiętam, jak mama cierpliwie kroiła ziemniaki w talarki do tej zapiekanki. Na szczęście mam znacznie łatwiej :) Dzięki robotowi kuchennemu Illumina firmy Russell Hobbs, seler pokrojony jest w cienkie plasterki dosłownie w kilka chwil. Ostre noże radzi sobie wyśmienicie z twardym selerem, dzięki czemu przygotowanie zapiekanki gratin z selera jest bez żadnego wysiłku. Przyznaję, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, jak szybko robot Illumina poradził sobie z tym zadaniem :)

Zapiekanka gratin z selera

Składniki (na 4 porcje jako dodatek do dania lub 2 porcje jako danie główne):

  • 1,5 średniej wielkości selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Selera obierz i umyj.
  2. Pokrój selera w cienkie (2-3mm) plasterki, najlepiej za pomocą robota kuchennego lub ew. tarki mandoliny. Dzięki temu plasterki będą miały równą grubość i równomiernie się upieką.
  3. Å»aroodporne naczynie posmaruj czosnkiem przekrojonym na pół, a następnie wysmaruj masłem.
  4. Układaj seler warstwami w ten sposób, aby plasterki selera nachodziły na siebie, a każdą warstwę selera posyp solą i pieprzem.
  5. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, estragonem i posiekaną świeżą szałwią i zalej seler.
  6. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub srebrną folią i piecz 1,5h w 180 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby wierzch się nieco przyrumienił.

Zapiekanka gratin z selera

Zapiekanka gratin z selera

Zapiekanka gratin z selera

Zapiekanka gratin z selera


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response