Wiosna na talerzu kłania się z lekkością chrupiących warzyw, które oferuje. Są zielone szparagi muśnięte parmezanem, cukinia ledwie podpieczona, na moment ocieplony bakłażan, zanurzone we wrzątku brokuły. Całość uzupełniona tymiankiem, pozostawionym bez opieki na zimę  w tarasowej skrzynce i niespodziewanie właśnie odzyskującym siły i liście. Żal nie korzystać z tej soczystej warzywnej dobroci. Autorem przepisu są Włosi z północy, a oni przecież w sprawie smaku nie mylą się nigdy.

makaron primaveraMakaron primavera w oryginale robiony jest na maśle, ale gdy ono zniknie z przepisu, nic się nie stanie. Dobra oliwa w połączeniu z kwaśną śmietaną też będą dobrą bazą. W dietetycznej wersji i śmietanę można pominąć, w końcu najważniejsze są tu warzywa:)

makaron primavera

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • niewielki brokuł
  • 10 zielonych szparagów
  • cukinia
  • bakłażan
  • kilka suszonych pomidorów
  • szalotka
  • listki świeżego tymianku
  • 5 łyżek oliwy
  • pół szklanki  śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • skórka starta z połowy cytryny
  • parmezan

Makaron ugotować al dente. Różyczki brokuła zanurzyć na 2 minuty we wrzątku. Odsączyć. Na głębokiej patelni  rozgrzać oliwię, podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać pokrojoną cukinię, szparagi, bakłażana i brokuły. Całość wymieszać i podsmażać około  5 minut. Wlać śmietanę, dodać pomidory,dusić minutę. Przyprawić, dodać tymianek i skórkę cytryny. Przed  podaniem oprószyć parmezanem.

makaron primavera

W wersji dietetycznej trzeba pominąć śmietanę, a dodać nieco więcej oliwy

makaron primavera


MakaronyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    6 komentarzy