
Żegnam lato powoli, nieśpiesznie, wciąż ciesząc się chwilami skąpanymi w słońcu i nie przejmując znikającym coraz szybciej dniem. Jeszcze jest czas by obficie wykorzystywać sierpniowe bogactwo, znosić do domu te ciężkie torby z warzywnymi zakupami i  czarować nimi w kuchni. Kulinarny kalendarz wypełniam słodkimi malinówkami, szukam jędrnych gruntowych pomidorów, zamawiam kolejne wiązanki świeżych ziół. Te smaki z pogranicza lata i jesieni pasują mi właściwie, uzależniam się nimi bezwolnie. Pewnie zatęsknię za słodkimi truskawkami, szparagami i koktajlem z jagód. Ufam jednak naturze i daję się wkręcić w jej apetyczny nurt. Jesień w kuchni to szaleństwo uginające się pod barwami pomarańczy czy oberżyny. To dobry czas na dania jednogarnkowe, zachłannie traktowane ziołami, rozgrzewające, gdy trzeba.
Fasola na finaÅ‚ lata ma nieznoÅ›nÄ… dla tych, co przyzwyczajeni do miÄ™snej wersji, lekkość swojego bytu. Bywa zaskakujÄ…co sÅ‚odka, jeÅ›li podarujemy jej najlepsze malinowe pomidory. Oprószona wÄ™dzonÄ… paprykÄ… nabiera wyrazu i pozwala wyeliminować ze skÅ‚adu sól. Jej brak wynagrodzi też Å›wieży majeranek, poszukajcie go koniecznie, ma zupeÅ‚nie inny temperament niż ten suszony w torebce. Czosnek zeszkolny z cebulÄ… i liÅ›ciem laurowym, do tego kromka grubego ziarnistego chleba. FasolÄ™ skÄ…pana w pomidorach koniecznie do zanotowania, dołącza do cyklu przepisów z akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. PozostaÅ‚ych przepisów bez soli szukajcie w naszym archiwum.
Składniki:
- 60 dag fasoli
- kilogram pomidorów malinowych
- 2 zÄ…bki czosnku
- 2 cebule szalotki
- pęczek świeżego majeranku
- Å‚yżeczka sÅ‚odkiej wÄ™dzonej papryki – do kupienia miÄ™dzy innymi w Kuchniach Åšwiata
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz
FasolÄ™ opÅ‚ukać, zalać wodÄ… i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie opÅ‚ukać, nalać Å›wieżej wody i ugotować – przez godzinÄ™ do miÄ™kkoÅ›ci. UgotowanÄ… fasolÄ™ odcedzić, przesypać do innego garnka, znowu dodać wody, tym razem gorÄ…cej, przegotowanej. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekanÄ… cebulÄ™, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i wÄ™dzonÄ… paprykÄ™. Wszystko podsmażyć. Gotowe przeÅ‚ożyć do fasoli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. Wyspać do garnka z fasolÄ… i przyprawami. Dodać Å›wieże listki majeranku, pieprz, wymieszać i ponownie zagotować.
1 Response
STS says:
Przepyszne! Przypomniało mi się jak dawno nie jadłam fasoli.