Żegnam lato powoli, nieśpiesznie, wciąż ciesząc się chwilami skąpanymi w słońcu i nie przejmując znikającym coraz szybciej dniem. Jeszcze jest czas by obficie wykorzystywać sierpniowe bogactwo, znosić do domu te ciężkie torby z warzywnymi zakupami i  czarować nimi w kuchni. Kulinarny kalendarz wypełniam słodkimi malinówkami, szukam jędrnych gruntowych pomidorów, zamawiam kolejne wiązanki świeżych ziół. Te smaki z pogranicza lata i jesieni pasują mi właściwie, uzależniam się nimi bezwolnie. Pewnie zatęsknię za słodkimi truskawkami, szparagami i koktajlem z jagód. Ufam jednak naturze i daję się wkręcić w jej apetyczny nurt. Jesień w kuchni to szaleństwo uginające się pod barwami pomarańczy czy oberżyny. To dobry czas na dania jednogarnkowe, zachłannie traktowane ziołami, rozgrzewające, gdy trzeba.

fasola skąpana w pomidorach

Fasola na finał lata ma nieznośną dla tych, co przyzwyczajeni do mięsnej wersji, lekkość swojego bytu. Bywa zaskakująco słodka, jeśli podarujemy jej najlepsze malinowe pomidory. Oprószona wędzoną papryką nabiera wyrazu i pozwala wyeliminować ze składu sól. Jej brak wynagrodzi też świeży majeranek, poszukajcie go koniecznie, ma zupełnie inny temperament niż ten suszony w torebce. Czosnek zeszkolny z cebulą i liściem laurowym, do tego kromka grubego ziarnistego chleba. Fasolę skąpana w pomidorach koniecznie do zanotowania, dołącza do cyklu przepisów z akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Pozostałych przepisów bez soli  szukajcie w naszym archiwum.

fasola skąpana w pomidorach

Składniki:

  • 60 dag fasoli
  • kilogram pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • pęczek świeżego majeranku
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki – do kupienia między innymi w Kuchniach Świata
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz

Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie opłukać, nalać świeżej wody i ugotować – przez godzinę do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić, przesypać do innego garnka, znowu dodać wody, tym razem gorącej, przegotowanej. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i wędzoną paprykę. Wszystko podsmażyć. Gotowe przełożyć do fasoli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wyspać do garnka z fasolą i przyprawami. Dodać świeże listki majeranku, pieprz, wymieszać i ponownie zagotować.

fasola skąpana w pomidorach

fasola skąpana w pomidorach

fasola skąpana w pomidorach

 


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy wegańskie
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response