Żegnam lato powoli, nieśpiesznie, wciąż ciesząc się chwilami skąpanymi w słońcu i nie przejmując znikającym coraz szybciej dniem. Jeszcze jest czas by obficie wykorzystywać sierpniowe bogactwo, znosić do domu te ciężkie torby z warzywnymi zakupami i  czarować nimi w kuchni. Kulinarny kalendarz wypełniam słodkimi malinówkami, szukam jędrnych gruntowych pomidorów, zamawiam kolejne wiązanki świeżych ziół. Te smaki z pogranicza lata i jesieni pasują mi właściwie, uzależniam się nimi bezwolnie. Pewnie zatęsknię za słodkimi truskawkami, szparagami i koktajlem z jagód. Ufam jednak naturze i daję się wkręcić w jej apetyczny nurt. Jesień w kuchni to szaleństwo uginające się pod barwami pomarańczy czy oberżyny. To dobry czas na dania jednogarnkowe, zachłannie traktowane ziołami, rozgrzewające, gdy trzeba.

fasola skÄ…pana w pomidorach

Fasola na finaÅ‚ lata ma nieznoÅ›nÄ… dla tych, co przyzwyczajeni do miÄ™snej wersji, lekkość swojego bytu. Bywa zaskakujÄ…co sÅ‚odka, jeÅ›li podarujemy jej najlepsze malinowe pomidory. Oprószona wÄ™dzonÄ… paprykÄ… nabiera wyrazu i pozwala wyeliminować ze skÅ‚adu sól. Jej brak wynagrodzi też Å›wieży majeranek, poszukajcie go koniecznie, ma zupeÅ‚nie inny temperament niż ten suszony w torebce. Czosnek zeszkolny z cebulÄ… i liÅ›ciem laurowym, do tego kromka grubego ziarnistego chleba. FasolÄ™ skÄ…pana w pomidorach koniecznie do zanotowania, dołącza do cyklu przepisów z akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. PozostaÅ‚ych przepisów bez soli  szukajcie w naszym archiwum.

fasola skÄ…pana w pomidorach

Składniki:

  • 60 dag fasoli
  • kilogram pomidorów malinowych
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • pÄ™czek Å›wieżego majeranku
  • Å‚yżeczka sÅ‚odkiej wÄ™dzonej papryki – do kupienia miÄ™dzy innymi w Kuchniach Åšwiata
  • 2 liÅ›cie laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz

FasolÄ™ opÅ‚ukać, zalać wodÄ… i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie opÅ‚ukać, nalać Å›wieżej wody i ugotować – przez godzinÄ™ do miÄ™kkoÅ›ci. UgotowanÄ… fasolÄ™ odcedzić, przesypać do innego garnka, znowu dodać wody, tym razem gorÄ…cej, przegotowanej. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekanÄ… cebulÄ™, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i wÄ™dzonÄ… paprykÄ™. Wszystko podsmażyć. Gotowe przeÅ‚ożyć do fasoli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. Wyspać do garnka z fasolÄ… i przyprawami. Dodać Å›wieże listki majeranku, pieprz, wymieszać i ponownie zagotować.

fasola skÄ…pana w pomidorach

fasola skÄ…pana w pomidorach

fasola skÄ…pana w pomidorach

 


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy wegańskie
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response