sałatka ze szparagami z pesto pokrzywy

Wiosna to dla mnie najbardziej wyczekiwana pora roku. Sezon, w którym wszystko budzi się do życia i z radością witam każdą nowalijkę i pojawiające się owoce. Wcześniej kuszą już mnie importowane truskawki i szparagi, jednak zawsze wytrwale czekam, aż pojawią się nasze krajowe. To w nich tkwi właściwy smak i wartości odżywcze. I gdy tylko się pojawią to znak, by wykorzystywać je  bez ograniczeń, w dowolnym mariażu. W mojej kuchni królują teraz szparagi, rabarbar i truskawki. Chwilę wcześniej cieszyłam się czosnkiem niedźwiedzim, a teraz młodymi liśćmi pokrzywy i krwawnika. Jeśli tylko macie okazję wyskoczyć za miasto, rozejrzyjcie się wokół siebie. Na łąkach rośnie mnóstwo pyszności. Nie wahajcie się zerwać kwiatów czarnego bzu by zrobić lemoniadę, czy jadalnych chwastów, by wyczarować pyszną sałatkę.

sałatka ze szparagami i pesto z pokrzywy

Najlepiej wiedzÄ… to kucharze w Water&Wine, którzy majÄ… wÅ‚asnÄ… Å‚Ä…kÄ™, by czerpać z natury to, co najlepsze. Zobaczcie sami, jak tam jest i jakie cuda potrafiÄ… stworzyć w kuchni z tego, co samodzielnie zebrali. JeÅ›li podsyciÅ‚am nieco Wasz apetyt, to zdradzÄ™ Wam, że najbliższa kolacja jest już jutro, a 23 czerwca jest możliwość wziÄ™cia udziaÅ‚u w niezwykÅ‚ym spotkaniu i mieć wpÅ‚yw na menu kolacyjne. WiÄ™cej o kolacji Chef’s Table dowiecie siÄ™ tutaj.

Odliczam dni do kolejnej wizyty w Water&Wine (już za kilka dni), delektując się tym, co mam. Mariaż na talerzu w postaci zielonych szparagów, truskawek, pesto z pokrzywy i grillowanego sera idealnie spełnia to zadanie.

Pamiętajcie proszę, by przy przygotowaniu zielonych szparagów nie wyrzucać końcówek, za kilka dni pokażę Wam, co z nich zrobić.

zielone szparagi

Składniki (na 2-3 porcje):

  • pół pÄ™czka zielonych szparagów (1 szparag zostawić)
  • 1 nieduża saÅ‚ata rzymska
  • 6 dużych truskawek (lub 8 mniejszych)
  • 220g sera typu halloumi (użyÅ‚am lokalnego, z maÅ‚ego przetwórstwa ze Åšlubowa, wystÄ™pujÄ…cego pod nazwÄ… „ser grillowy”)
  • garść Å›wieżej, mÅ‚odej pokrzywy
  • olej rzepakowy tÅ‚oczony na zimno lub oliwa
  • sok z cytryny
  • odrobina miodu

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj i odłam końce (nie wyrzucaj ich, schowaj je do lodówki, za kilka dni napiszę, co z nich zrobić).
  2. Zagotuj wodę na szparagi, lekko posól. Wrzuć szparagi (zostaw 1 surowego szparaga)i wrzątku i gotuj ok. 5 minut, aby pozostały delikatnie chrupiące.
  3. Sałatę umyj i porwij. Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki.
  4. Pokrzywę umyj, sparz wrzątkiem na sicie i dokładnie odsącz.
  5. Zmiksuj blenderem pokrzywę z olejem, aby powstało pesto o nieco rzadszej konsystencji. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Do smaku możesz dodać nieco miodu.
  6. Ser pokrój w plasterki i usmaż na suchej, grillowej patelni.
  7. Szparagi odcedź, jeśli nie podajesz ich od razu, włóż je do miski z zimną wodą (możesz dodać kostki lodu), aby przerwać proces gotowania.
  8. Wymieszaj sałatę ze szparagami, truskawkami i pesto. Nałóż sałatkę na talerze, na wierzch układając grillowany ser. Wierzch posyp pokrojonym w plasterki świeżym, surowym szparagiem.

Historycznie Wrocław słynie ze szparagów. Może stąd moje uwielbienie do nich? :)

I ta radość, gdy na balkonie dojrzewają już pierwsze truskawki i poziomki. I jak tu nie kochać wiosny? :)


PrzepisySałatki
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Daria says:

    Witam! Ten przepis to cudo! To jest takie danie, które można spokojnie podać na rodzinnym obiedzie i nie trzeba siÄ™ martwić o nic wiÄ™cej. W sumie to tak zrobiÅ‚am. Bliscy byli pod wrażeniem moich zdolnoÅ›ci kulinarnych… Nie wiedzieli że caÅ‚a zasÅ‚uga leży praktycznie po Twojej stronie. :D DziÄ™kujÄ™, bÄ™dÄ™ zaglÄ…daÅ‚a częściej bo widzÄ™ że podajesz sporo przepisów idealnych wÅ‚aÅ›nie na obiad lub kolacjÄ™, nawet samemu. Pozdrawiam gorÄ…co!

  2. Thomas says:

    Muszę przyznać, że połączenie składników w tym przepisie jest dla mnie bardzo obce. Wszystko jednak wygląda razem pysznie. Z przyjemnością wypróbuję to danie. :-)