bezglutenowe crumble z rabarbarem i rozmarynem

W kuchni uwielbiam prostotę! Dlatego najbardziej lubię włoską kuchnię. Na co dzień jednak przygotowuję posiłki, które mogłabym określić jako comfort food. Dodatkowo, moje dania rzadko kiedy składają się z więcej niż 5 składników i są zazwyczaj z sezonowych produktów.

Tak też jest i w tym przypadku – w prostocie siła! To crumble jest bez glutenu, bez cukru. Wystarczy zamienić masło np. na olej kokosowy, wówczas będzie wegański deser.

Crumble z rabarbarem robi się w 10 minut. W tej kompozycji zachwyca dodatek rozmarynu. Pierwszy raz ożeniłam go z rabarbarem i to jest strzał w 10! Wykorzystam ten duet z przyjemnością ponownie!

Zamiast tradycyjnej kruszonki, zrobiłam kruszonkę z płatków migdałowych. Przyznam się, że tylko dlatego, że po fali pieczenia drożdżowych ciast, skończyła mi się mąka ;) Wyszło pysznie!

bezglutenowe crumble z rabarbarem i rozmarynem
bezglutenowe crumble z rabarbarem i rozmarynem

Składniki:

  • rabarbar (na 2 porcje – 2 łodygi)
  • masło* (najlepiej klarowane)
  • kilka świeżych gałązek rozmarynu
  • erytrol do smaku (dałam 1 łyżeczkę)

Bezglutenowa kruszonka (w równych proporcjach):

  • zimne masło* – posiekane nożem
  • płatki migdałowe ** – posiekane nożem
  • erytrol

* w wersji wegańskiej masło zastąpcie np. olejem kokosowym

** jeśli nie masz płatków migdałowych, możesz je zastąpić mąką: bezglutenową w wersji bezglutenowej lub dowolną, jeśli nie unikasz glutenu

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Rabarbar umyj (nie obieraj, nie ma takiej potrzeby), pokrój w 0,5 cm plasterki.
  3. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj rabarbar i rozmaryn i duś chwilę (2-3 minuty), aż rabarbar zmięknie (ale nie rozpadnie się). Wyjmij gałązki rozmarynu.
  4. Zrób kruszonkę, mieszając 3 składniki (w równych objętościowo proporcjach).
  5. Kokilki wysmaruj masłem. Przełóż do nich rabarbar. Wierzch posyp kruszonką. Możesz na wierzch dać kilka płatków migdałowych.
  6. Wstaw do piekarnika i nastaw piekarnik na górne grzanie, np. grill.
  7. Piecz kilka minut, aż wierzch się zarumieni.

Crumble z rabarbarem i rozmarynem najlepiej smakuje na słodko.

bezglutenowe crumble z rabarbarem i rozmarynem

DeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. CookUp says:

    Proste połączenia smaków to główna cecha kilku najsłynniejszych kuchni świata i… nic dziwnego, że są najsłynniejsze. :) Twój przepis jest prosty, ale doskonały w tej prostocie, składniki sprawiają, że od razu da się poczuć wiosnę i wielki plus za wykonanie go w wersji wege. :)

  2. Melvit says:

    Zdrowy pomysł na zaspokojenie słodkością swoich kubków smakowych. Bez cukru, czyli mniej kalorii, w dodatku na szybko – idealne dla osób zabieganych. I to dosłownie!

  3. Nalewka says:

    Zamiast płatków migdałowych można użyć suchych płatków owsianych (górskich) zagniecionych z maslem i słodzidłem. Piec 40 minut w 185stC.