Jagodzianki to smak dzieciństwa. Wspomnienie umorusanej buzi i fioletowych rąk. Smak szczęścia :) Nawet dziś.

Te kupione niestety nie dla mnie, ze względu na cukier. Dlatego aby móc cieszyć się nimi, robię je sama. Przy okazji w pełni rozumiem cenę dobrych jagodzianek. Nie mają praktycznie prawa kosztować poniżej 5zł, jeśli są zrobione w uczciwy sposób, z dobrych składników. Tak jak te, obłędnie maślane, delikatne, mięciutkie, z chrupiącą kruszonką i przepełnione jagodami. Takie właśnie powinny być jagodzianki.

Przeszłam cały targ w poszukiwaniu jagód. Byłam w pełni przygotowana na nie, maszerując ze swoim pojemnikiem, aby ich nie zgnieść w drodze do domu. Sprzedający przygotowani byli znacznie gorzej, bo jagody dostępne były tylko na jednym stoisku. Z dumą poprosiłam o pół kilo i w drodze powrotnej myślałam już tylko o zapachu drożdżowego ciasta (uwielbiam!). Nie próbujcie zastępować jagód borówkami amerykańskimi, to zupełnie nie to. Borówki zostawcie do deserów, a do wszelkich wypieków użyjcie jagód.

Ciasto nie jest najprostsze, ale efekt w peÅ‚ni wynagrodzi Wasz trud. To normalne, że bÄ™dzie siÄ™ nieco kleić, dziÄ™ki temu jagodzianki bÄ™dÄ… niezwykle delikatne. Wystarczy przy formowaniu oprószyć mocno rÄ™ce mÄ…kÄ… (lub stolnicÄ™ i waÅ‚ek, w zależnoÅ›ci od sposobu – o tym wiÄ™cej poniżej w sposobie przygotowania).

Umieszczenie w nich dużej ilości jagód, też wymaga nieco wprawy, którą po kilku sztukach na pewno nabędziecie.

Dla mniej cierpliwych polecam przepis, który jest od lat na blogu, wystarczy kliknąć tutaj.

SkÅ‚adniki (na 20-21 sztuk – jak za dużo, to pamiÄ™tajcie, że można zamrozić – poniżej wskazówki):

  • 600g mÄ…ki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml ciepÅ‚ego (ale nie gorÄ…cego!)mleka
  • 4g drożdży
  • 150g erytrolu (jeÅ›li używacie cukier, dajcie cukier)
  • 120g zimnego, pokrojonego masÅ‚a
  • 500g jagód (do 3 buÅ‚eczek mi zabrakÅ‚o, zrobiÅ‚am z malinami, wiÄ™c bezpieczniej kupić 600g)
  • jajko do posmarowania jagodzianek

kruszonka:

  • 5 dag masÅ‚a (1/4 kostki)
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki
  • 4 Å‚yżki erytrolu (lub 3 czubate Å‚yżki cukru)

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyj i dokładnie osusz.
  2. W pół litrowym kubeczku / garnuszku przygotuj zaczyn: w mleku rozpuść drożdże z łyżką mąki i cukru (w wersji bezcukrowej możesz pominąć cukier, ale tutaj nie zastępuj go erytrolem, bo zaczyn może nie wyrosnąć).
  3. MÄ…kÄ™ wymieszaj ze szczyptÄ… soli.
  4. Mikserem (końcówką z hakami lub jednym hakiem w mikserze planetarnym) wyrób ciasto z mąki, jajek, erytrolu (lub cukru , jeśli nie musi to być wersja bezcukrowa), zaczynu. Gdy składniki się połączą, dodawaj stopniowo pokrojone masło. Wyrabiaj ciasto mikserem przez ok 10-15 minut, aż będzie jednolite.
  5. Misę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość ( jeśli użyjesz cukru, ciasto wyrośnie prędzej, wystarczy mu ok. 1,5 godziny, w wersji z erytrolem może to zająć 2-2,5 godziny).
  6. Dłonie mocno obsyp mąką i zagnieć kilka razy ciasto, aby je odgazować. Możesz zrobić to na stolnicy.
  7. Podziel ciasto na 20 części (ja podzieliłam na 21). Jeśli się klei (ciasto będzie bardzo delikatne), z wierzchu delikatnie oprósz mąką. I teraz formuj bułeczki, możesz to zrobić na 2 sposoby:
    • rozwaÅ‚kować waÅ‚kiem cienko ciasto (jednak trochÄ™ grubiej niż na pierogi)
    • lub spÅ‚aszczyć ciasto w dÅ‚oniach.
    • NakÅ‚adaj po ok. 2 Å‚yżki (tak, tak dużo) jagód, sklej jagodzianki nadajÄ…c im owalny ksztaÅ‚t i ułóż po 10 sztuk na blaszce (najlepiej posmarowanej masÅ‚em, ja użyÅ‚am resztek papieru do pieczenia, który miaÅ‚am jeszcze w zapasach) zlepieniem od spodu.
  8. Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  9. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzałka góra dół, bez termoobiegu).
  10. Przygotuj kruszonkę, po ugnieceniu ręką wszystkich składników, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  11. Bułeczki posmaruj jajkiem i posyp obficie kruszonką.
  12. Piecz ok. 20 minut (na środkowej półce), aż wierzch się lekko zarumieni.
  13. Ostudź buÅ‚eczki na metalowej kratce (używam tej z piekarnika). OczywiÅ›cie, gdy reszta buÅ‚eczek siÄ™ studzi, jem zawsze jeszcze ciepÅ‚Ä… – takie smakujÄ… najlepiej!

Jak mrozić bułeczki drożdżowe?

Jagodzianki można mrozić. Po upieczeniu i ostudzeniu bułeczek, kilka zamroziłam, pakując je pojedynczo do woreczków do mrożenia. Później wystarczy je wieczorem wyciągnąć z zamrażarki, by rano mieć świeże jagodzianki. Są idealne np. na podróż lub na drugie śniadanie. Możecie je też delikatnie skropić woda i na chwilę wstawić do piekarnika, by zjeść znowu ciepłe :)

Jak jeszcze będą jagody, to marzą mi się pierogi z jagodami.

Pierogi z jagodami mojej mamy



ÅšniadaniaCiasteczkaPieczywo
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Pingback: Gastroblog sierpnia 2019 | Managero.pl

  2. Ewelina says:

    Ja uwielbiam jagody i zawsze w sezonie wykorzystuje je w mojej kuchni :-) jagodzianki wyglądają bardzo apetycznie i już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła wypróbować przepis. Lubię przyrządzać rożne łakocie moim dzieciom i testować nowe przepisy. Jagodzianki na pewno bardzo im zasmakują :-)