Dawno temu na wakacjach w Bułgarii zajadałam się pasztetem z brzoskwiniami. Do szkolnej kanapki zawsze domagałam się jabłka. W sałatach mieszam granaty  i indyka. Krewetki wspieram mandarynkami. Takie nieoczywiste duety smakują wybornie. Bawię się w swatkę i kojarzę pary. Nie sprawdzam ich charakteru, ufam kulinarnemu instynktowi. Na koncie mam nieudany związek masła orzechowego, limonki i krewetek. W tym trójkącie był jednak tłok. Nic do siebie nie pasowało, efekt połączenia wylądował w koszu.

grzanki z mango

Zaaranżowanie spotkania mango z szynką nie było już takie ryzykowne. Składniki ułożone na ciepłych grzankach świetnie się porozumiały, pozwoliły dołączyć ostrzejszemu serowi i słodkiemu sosowi. Tu nikt nikomu nie przeszkadza, jest pełna symbioza i moje zadowolenie. Pochłaniam kolejną grzankę dodając sobie porankowej energii. Bo przecież w życiu chodzi o to, by sprawiać sobie drobne przyjemności.

grzanki z mango

Składniki:

  • Å›wieże mango
  • kilka plastrów szynki parmeÅ„skiej najlepiej dÅ‚ugo dojrzewajÄ…cej
  • kilka listków miÄ™ty
  • saÅ‚ata lodowa
  • kawaÅ‚ek sera pleÅ›niowego
  • sos z granatów lub inny sÅ‚odki
  • oliwa

Przygotować grzanki – w piekarniku lub tosterze podgrzać kromki chleba. Po wyjÄ™ciu na ciepÅ‚ym rozsmarować oliwÄ™, na niÄ… wyÅ‚ożyć plaster szynki, potem kawaÅ‚ek mango. Oprószyć serem pleÅ›niowym, przykryć liÅ›ciem miÄ™ty i saÅ‚aty. Na koniec skropić sosem.

grzanki z mango

 

 


ÅšniadaniaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response