Dawno temu na wakacjach w Bułgarii zajadałam się pasztetem z brzoskwiniami. Do szkolnej kanapki zawsze domagałam się jabłka. W sałatach mieszam granaty    i indyka.  Krewetki wspieram mandarynkami. Takie nieoczywiste duety smakują wybornie. Bawię się w swatkę i kojarzę pary. Nie sprawdzam ich charakteru, ufam kulinarnemu instynktowi. Na koncie mam nieudany związek masła orzechowego, limonki i krewetek. W tym trójkącie był jednak tłok. Nic do siebie nie pasowało, efekt połączenia  wylądował w koszu.

grzanki z mango

Zaaranżowanie spotkania mango z szynką nie było już takie ryzykowne. Składniki ułożone na ciepłych grzankach świetnie się porozumiały, pozwoliły dołączyć ostrzejszemu serowi i słodkiemu sosowi. Tu nikt nikomu nie przeszkadza, jest pełna symbioza i moje zadowolenie. Pochłaniam kolejną grzankę dodając sobie porankowej energii. Bo przecież w życiu chodzi o to, by sprawiać sobie drobne przyjemności.

grzanki z mango

Składniki:

  • świeże mango
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej najlepiej długo dojrzewającej
  • kilka listków mięty
  • sałata lodowa
  • kawałek sera pleśniowego
  • sos z granatów lub inny słodki
  • oliwa

Przygotować grzanki – w piekarniku lub tosterze podgrzać kromki chleba. Po wyjęciu na ciepłym rozsmarować oliwę, na nią wyłożyć plaster szynki, potem kawałek mango. Oprószyć serem pleśniowym, przykryć liściem mięty i sałaty. Na koniec skropić sosem.

grzanki z mango

 

 


PrzepisyŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response