
Czy ja lubiÄ™ ptysie? WÅ‚aÅ›ciwie to paÅ‚am wobec nich niezobowiÄ…zujÄ…cym emocjonalnym chÅ‚odem. W cukierni nie zwracam na nie specjalnej uwagi. W domu robiÄ™ je rzadko. Na specjalne życzenie. Męża, który uwielbia wszystkie wypieki z ciasta parzonego. Karpatki, napoleonki, eklerki – po nie wyciÄ…ga rÄ™kÄ™ nieposkromiony i robi wyrzuty, że ja tak rzadko je serwujÄ™. W sumie nie wiem, dlaczego. Wbrew pozorom to ciasto nie wymaga szczególnego poÅ›wiÄ™cenia.
Ciasto parzone to francuska klasyka. Jego sekret tkwi w dobrym maśle i tłustym mleku. Do tego kontrola przy podgrzewaniu i nie może się nie udać. Z tego przepisu można też spokojnie wycisnąć eklery albo profiterolki. Cokolwiek nie powstanie, zapewne zasmakuje wielbicielom tego rodzaju deserów.
Składniki:
- 65 ml mleka 3,2 procent
- 65 ml wody
- 55 g masła
- 100 g mÄ…ki
- 4 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Do garnka wlać wodÄ™, mleko i masÅ‚o. Podgrzać do czasu aż masÅ‚o siÄ™ rozpuÅ›ci. Dodać, cukier i sól. Wymieszać i zdjąć z ognia. Wsypać przesianÄ… mÄ…kÄ™ i szybko wymieszać trzepaczkÄ…, tak by powstaÅ‚a lÅ›niÄ…ca masa, Å‚atwo odchodzÄ…ca od Å›cianek garnka. Krem przestudzić, do chÅ‚odnego wbić kolejno po jednym jajku, za każdym razem dobrze łączÄ…c je z ciastem. Gotowe, spójne ciasto, przeÅ‚ożyć do woreczka lub rÄ™kawa cukierniczego i wyciskać na blaszkÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia niewielkie ptysie – ciasto uroÅ›nie w piekarniku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 25 minut. Po wyjÄ™ciu zostawić do ostygniÄ™cia. Zimne przekroić na pół i wypeÅ‚nić kremem.
Krem:
- 300 ml śmietany 30%
- 3 łyżki domowego lemon curd bez masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- garść płatków migdałowych
- cukier puder
Śmietanę ubić na puszysty krem, dodać lemon curd i wymieszać. Kremem wypełnić ptysie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Gorącą polać ptysie, obsypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.