W sprawach tart sięgnęłam szczytu. Dopracowałam przepis na kruchy spód, eksperymentuję z nadzieniem. Tarta wybawia mnie za każdym razem z dylematu co zrobić na obiad. Rozwiązuje problem menu dla niespodziewanych gości. Porcja ciasta zawsze jest w zamrażarce, koncepcja farszu pojawia się po spojrzeniu na zawartość lodówki.

tarta z cukinią i marchewkąWbrew pozorom dobrej tarcie nie trzeba wiele. Te jesienną wypełniają jedynie marchewka i cukinia. Zapieczone z kremowym sosem nie mają w sobie nic z ekskluzywnego napuszenia i nadęcia, a smakują wybornie. tarta z cukinią i marchewką

Składniki:

250 g mąki

130 g zimnego masła

szczypta soli

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

jajko

2 łyżki zimnej zimnej wody

Mąkę zagnieść z masłem, dodać jajko, wodę i przyprawy, wyrobić ciasto. Zwinąć w kulkę, owinąć folią i schować na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i zapiekac 15 minut.W tym czasie zrobić farsz.

3 marchewki

2 cukinie

cebula

zielona pietruszka

szklanka śmietany 18 proc

3 jajka

sól, pieprz

odrobina gałki muszkatołowej

2 łyżki sera pleśniowego

Marchewkę i cukinię umyć i obieraczką do warzyw pociąć wzdłuż na długie cienkie plastry. Wstawić do lodowatej wody. Po 5 minutach odsączyć. Plastry warzyw układać na cieście. Jeden przy drugim. Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawami i posiekaną cebulą oraz pietruszką. Masę wylać na warzywa. Posypać startym serem pleśniowym, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25-30 minut.

tarta z cukinią i marchewką


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

  1. andzia says:

    Tarta wygląda apetycznie. Właśnie będę ją robić i mam pytanie dotyczące warzyw- w jakim celu należy je umieścić w lodowatej wodzie. pozdrawiam
    ps. kolejnytrafiony przepis z kuchni w formie

    • Sylwia says:

      Warzywa dzięki moczeniu w lodowatej wodzie są bardziej kruche po upieczeniu. Łatwiej je też układać na tarcie. Pozdrawiam i cieszę się, że nasze przepisy smakują!

  2. Maja says:

    Przymierzam się :) ale mam wątpliwość – czy plastry warzyw należy układać pionowo, tak, żeby stykały się jak największą powierzchnią?