Brukselka z kasztanami

Brukselka to smak dzieciństwa, w moim przypadku niebyt dobrze się kojarzący. Pamiętam rozgotowaną brukselkę, która niestety nie zachwycała i wystarczająco zrażała do siebie. Jeśli macie podobne wspomnienia, to gwarantuję Wam, że ta brukselka z kasztanami w niczym nie przypomina tamtej sprzed lat. I całe szczęście :)

Brukselka ugotowana na parze nie potrzebuje soli. Smak wzmacnia Å›wieżo starta gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa i Å›wieżo mielony pieprz. Dodatkowo podsmażona na maÅ›le z kasztanami jadalnymi (jeÅ›li ich nie macie, możecie użyć orzechów laskowych) uzyskuje orzechowy smak. Idealnie pasuje na Å›wiÄ…teczny stół jako dodatek do miÄ™s. Jest tak smaczna, że można jeść jÄ… również solo. To danie proponujemy wspólnie z CisowiankÄ… – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. WiÄ™cej przepisów bez soli, w ramach akcji, znajdziesz na naszym blogu tutaj.

Brukselka z kasztanami

Brukselka jest cennym źródłem witamin z grupy B,  A, C, E, K. Jest też bogata w minerały, przede wszystkim w żelazo, magnez,  cynk, wapń, mangan, selen oraz potas. 100g brukselki zawiera 5g błonnika, 3,5g białka i ma tylko 40 kcal! Ponadto ma niski indeks glikemiczny (gotowana ma tylko 20). Nic, tylko jeść! :)

Do tego kasztany, które zawierają tyle witaminy C, co cytryna! Oprócz tego bogate są w minerały: magnez, potas, żelazo, wapń i lecytynę.

Brukselka z kasztanami Składniki (na 2 porcje):

  • 300g brukselki
  • 100g kasztanów ugotowanych, zapakowanych próżniowo (lub podprażonych orzechów laskowych)
  • 30g masÅ‚a (najlepiej klarowanego)
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Z brukselki usuń pierwsze liście i obetnij twarde końce. Spód możesz naciąć na krzyż, aby brukselka szybciej się ugotowała.
  2. Brukselkę gotuj 7 minut na parze (używam parowaru, możecie użyć specjalnego garnka do gotowania na parze lub durszlaka umieszczonego na garnku z gotującą się wodą, przykryjcie wówczas durszlak pokrywką). Brukselka powinna być lekko twardawa, jędrna i nadal zielona.
  3. Na maśle podsmaż kasztany, dodaj brukselkę, zamieszaj i smaż przez ok. 1 minutę.
  4. Brukselkę z kasztanami dopraw świeżo startą gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Brukselka z kasztanami znakomicie komponuje się z kaczką lub gęsią.

Brukselka z kasztanami

Brukselka z kasztanami


Boże NarodzenieGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Agata

Get Connected