Smak grudnia. Miesiąca obfitości. Kojących zapachów bez deficytu. Potrzeby ciepła i miłości. Przedświątecznego pośpiechu i nostalgicznych sylwestrowych podsumowań. Pudding wzmocni, ukoi poszarpane prezentowymi dylematami emocje. Rozgrzeje mocniej niż szalik, z którym się nie rozstajecie. Od pomarańczy i cynamonu, ich wspólnej słodyczy też się można uzależnić.

pomarańczowy pudding

Pomarańczowy pudding lubi wyjść z domu. Zapakujcie go do słoika albo wypełnijcie nim pudełko. Zajrzyjcie tam w wolnej chwili. Po energię, spokój i smak. Jeśli potrzebujecie więcej dodajcie czekoladę. W grudniu wszystko wypada.

pomarańczowy pudding

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka mleka migdaÅ‚owego
  • sok i skórka z pomaraÅ„czy
  • laska cynamonu i nieco do oprószenia
  • Å‚yżka miodu
  • szklanka wody
  • Å‚yżka pestek garnata

KaszÄ™ jaglanÄ… przepÅ‚ukać wrzÄ…tkiem i uprażyć, by pozbyć siÄ™ jej goryczki. Wlać mleko i wodÄ™, dodać laskÄ™ cynamonu. Gotować na maÅ‚ym ogniu okoÅ‚o 15 minut – do czasu aż kasza wchÅ‚onie oba pÅ‚yny.  Zostawić na kolejne 15 minut, by kasza odpoczęła. Wyjąć cynamon. Dodać sok i skórkÄ™ z pomaraÅ„czy oraz miód. Za pomocÄ… blendera zmiksować na gÅ‚adki krem. PrzeÅ‚ożyć do sÅ‚oiczków lub szklanek. Udekorować ziarnami granata i cynamonem.

pomarańczowy pudding

 


ÅšniadaniaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected