
Córka budzi mnie rano caÅ‚usem i apetytem na kakao. W domu nie ma mleka, pieczywa, w zasadzie niewiele jest. Maż zgÅ‚asza siÄ™ na ochotnika, by uzupeÅ‚nić zakupowe braki, a ja mam szybsze Å›niadaniowe rozwiÄ…zanie. ÅÄ…czÄ™ rodzinne życzenia wypowiadane w niedzielny poranek i po kwadransie wracam do łóżka z tacÄ… pysznie zdrowych placuszków. SÄ… bez cukru, za to majÄ… sporo energii, którÄ… dajÄ… im pÅ‚atki i banan.
Jak to robię? Najprościej, jak się da. Mieszam to, co ostało się w lodówce, wrzucam na patelnie i serwuję z owcami, które mam po dekoracji ciasta. Przydaje się też butelka kupionego ostatnio syropu klonowego. Zdrowie jest w płatkach, rozpusta w polewie. Rodzinna niedziela ma w końcu swoje przywileje.
Składniki:
- 2 banany
- szklanka pÅ‚atków owsianych – bÅ‚yskawicznych
- 3 duże jajka
- olej do smażenia
Banany pokroić na kawałki, wymieszać z jajkami i płatkami. Zblendować, ale nie na gładką masę, tak, by płatki były wyczuwalne. na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć krótko, tylko do zarumienienia z obu stron. Podawać z owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem albo cynamonem. Dzięki bananom placuszki są dość słodkie.
2 komentarze
Asia says:
Hmmm wydaje się to dość fajne wyjście na śniadanko dla osób, które nie przepadają spędzać większości swojego czasu w kuchni. Jednak jak przeglądam ten blog , nabiera mnie coraz większa ochota do gotowania.
Sylwia says:
Super, mamy nadzieję, że ochota zamieni się w czyny:)