Bezglutenowe naleśniki z mascarpone i z truskawkami bez cukru

Nie bÄ™dÄ™ ukrywać – lubiÄ™ gluten i mogÄ™ go jeść (poza biaÅ‚Ä… mÄ…kÄ… pszennÄ…). Wiem jednak, że wiele osób jest na diecie bezglutenowej – ten przepis Wam siÄ™ spodoba. LubiÄ™ smak mÄ…ki kokosowej, dlatego te naleÅ›niki to dla mnie super opcja na deser bez cukru. PamiÄ™tajcie, że mÄ…ka kokosowa jest ciężka, dlatego nie oczekujcie puszystych naleÅ›ników. Możecie dodać nieco proszku do pieczenia lub sody, aby byÅ‚y bardziej puchate, jednak ja celowo z tego zrezygnowaÅ‚am. Moje wyszÅ‚y lekko kruche, grubsze od tradycyjnych, bardzo pożywne i pyszne w smaku.

Bezglutenowe naleśniki z mascarpone i z truskawkami bez cukru

JeÅ›li chcecie, aby Wasze naleÅ›niki byÅ‚y bez laktozy, do nadzienia użyjcie mleka kokosowego (staÅ‚ej biaÅ‚ej części z puszki). Wystarczy, że ubijecie je z odrobinÄ… soku z limonki i pyszne nadzienie gotowe. W obu przypadkach doskonale komponujÄ… siÄ™ truskawki i czekolada – idealne poÅ‚Ä…czenie z kokosem. Nie mogÅ‚am siÄ™ już powstrzymać i kupiÅ‚am hiszpaÅ„skie truskawki. W smaku oczywiÅ›cie nie przypominajÄ… naszych rodzimych, które bÄ™dÄ… już niebawem, ale skutecznie oszukujÄ… wzrok ;)

Bezglutenowe naleśniki z mascarpone i z truskawkami bez cukru_MG_9342-kopia

Składniki (na 2 sztuki):

  • 2 jajka
  • 4 Å‚yżki letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 Å‚yżki oleju kokosowego
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki kokosowej
  • 2 Å‚yżki mascarpone (w wersji bez laktozy można użyć gÄ™stego mleczka kokosowego, ubitego)
  • ksylitol do smaku (niewiele, bowiem na wierzchu bÄ™dzie czekolada)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% zawartoÅ›ci kakao)
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść olej kokosowy.
  2. Jajka ubij z wodÄ… i szczyptÄ… soli.
  3. Dodaj mąkę kokosową i rozpuszczony olej (patelni nie myj ;). Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj nieco wody, jeśli za rzadka, dosyp mąki.
  4. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni (na tej, na której rozpuszczał się olej kokosowy) do lekkiego zrumienienia z obu stron.
  5. Mascarpone utrzyj łyżką z ksylitolem, truskawki pokrój w plasterki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (postaw żaroodporną lub metalową miseczkę z czekoladą na garnku z gotująca się wodą tak, aby dno nie dotykało tafli wody).
  6. Bezglutenowe kokosowe naleśniki podawaj z mascarpone, pokrojonymi truskawkami, polane rozpuszczoną czekoladą.

Bezglutenowe naleśniki z mascarpone i z truskawkami bez cukru_MG_9344-kopia


ÅšniadaniaDeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected