
Nie bÄ™dÄ™ ukrywać – lubiÄ™ gluten i mogÄ™ go jeść (poza białą mÄ…kÄ… pszennÄ…). Wiem jednak, że wiele osób jest na diecie bezglutenowej – ten przepis Wam siÄ™ spodoba. LubiÄ™ smak mÄ…ki kokosowej, dlatego te naleÅ›niki to dla mnie super opcja na deser bez cukru. PamiÄ™tajcie, że mÄ…ka kokosowa jest ciężka, dlatego nie oczekujcie puszystych naleÅ›ników. Możecie dodać nieco proszku do pieczenia lub sody, aby byÅ‚y bardziej puchate, jednak ja celowo z tego zrezygnowaÅ‚am. Moje wyszÅ‚y lekko kruche, grubsze od tradycyjnych, bardzo pożywne i pyszne w smaku.
JeÅ›li chcecie, aby Wasze naleÅ›niki byÅ‚y bez laktozy, do nadzienia użyjcie mleka kokosowego (staÅ‚ej biaÅ‚ej części z puszki). Wystarczy, że ubijecie je z odrobinÄ… soku z limonki i pyszne nadzienie gotowe. W obu przypadkach doskonale komponujÄ… siÄ™ truskawki i czekolada – idealne połączenie z kokosem. Nie mogÅ‚am siÄ™ już powstrzymać i kupiÅ‚am hiszpaÅ„skie truskawki. W smaku oczywiÅ›cie nie przypominajÄ… naszych rodzimych, które bÄ™dÄ… już niebawem, ale skutecznie oszukujÄ… wzrok ;)
Składniki (na 2 sztuki):
- 2 jajka
- 4 łyżki letniej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mascarpone (w wersji bez laktozy można użyć gęstego mleczka kokosowego, ubitego)
- ksylitol do smaku (niewiele, bowiem na wierzchu będzie czekolada)
- 4 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
- kilka truskawek
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuść olej kokosowy.
- Jajka ubij z wodÄ… i szczyptÄ… soli.
- Dodaj mąkę kokosową i rozpuszczony olej (patelni nie myj ;). Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj nieco wody, jeśli za rzadka, dosyp mąki.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni (na tej, na której rozpuszczał się olej kokosowy) do lekkiego zrumienienia z obu stron.
- Mascarpone utrzyj łyżką z ksylitolem, truskawki pokrój w plasterki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (postaw żaroodporną lub metalową miseczkę z czekoladą na garnku z gotująca się wodą tak, aby dno nie dotykało tafli wody).
- Bezglutenowe kokosowe naleśniki podawaj z mascarpone, pokrojonymi truskawkami, polane rozpuszczoną czekoladą.