Pasta z jajka i awokado niby jest niewyszukana, a zwyczajną śniadaniową kanapkę zmienić potrafi w stylową przekąskę. Urozmaicam nią sobie poranki, wracam do niej znudzona owsianką lub kaszą. Awokado ma w sobie tę moc. Nie bez powodu jest najbardziej kalorycznym z owoców. Jednak zamiast liczyć mu tłuszcz, lepiej skupić się na energii, którą ofiaruje w gratisie.  W czasie markotnych poranków przyda się niewątpliwe.

pasta z awokado i jajka

Awokado niestety szybko czernieje – można próbować ratować je sokiem z cytryny, ale raczej nie ma siÄ™ co Å‚udzić, że pasta po nocy w lodówce bÄ™dzie nadal soczyÅ›cie zielona. Smak za to wynagrodzi wizerunkowe uchybienia.

pasta z awokado i jajek

Składniki:

  • dojrzaÅ‚e awokado
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 Å‚yżki oliwy
  • zÄ…bek czosnku
  • garść pestek sÅ‚onecznika
  • garść liÅ›ci Å›wieżej miÄ™ty
  • sól/pieprz/pÅ‚atki chilli
  • plastry wÄ™dzonego Å‚ososia

Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, pokroić, przełożyć do blendera, dodać oliwę, czosnek, miętę i przyprawy. Zmiksować. Na końcu wymieszać z pestkami słonecznika. Pasta dobrze smakuje z plastrami wędzonego łososia.

pasta z awokado i jajka


ÅšniadaniaPrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected