Pasta z jajka i awokado niby jest niewyszukana, a zwyczajną śniadaniową kanapkę zmienić potrafi w stylową przekąskę. Urozmaicam nią sobie poranki, wracam do niej znudzona owsianką lub kaszą. Awokado ma w sobie tę moc. Nie bez powodu jest najbardziej kalorycznym z owoców. Jednak zamiast liczyć mu tłuszcz, lepiej skupić się na energii, którą ofiaruje w gratisie.   W czasie markotnych poranków przyda się niewątpliwe.

pasta z awokado i jajka

Awokado niestety szybko czernieje – można próbować ratować je sokiem z cytryny, ale raczej nie ma się co łudzić, że pasta po nocy w lodówce będzie nadal soczyście zielona. Smak za to wynagrodzi wizerunkowe uchybienia.

pasta z awokado i jajek

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • garść pestek słonecznika
  • garść liści świeżej mięty
  • sól/pieprz/płatki chilli
  • plastry wędzonego łososia

Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, pokroić, przełożyć do blendera, dodać oliwę, czosnek, miętę i przyprawy. Zmiksować. Na końcu wymieszać z pestkami słonecznika. Pasta dobrze smakuje z plastrami wędzonego łososia.

pasta z awokado i jajka


PrzepisyPrzystawkiŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected