Zielony koktajl z pietruszki i awokado

Częściej od owocowych koktajli przygotowuję zielone koktajle, bowiem zawierają mniej cukru. Najczęściej bazą jest natka pietruszki, bowiem jestem od niej uzależniona i zawsze mam w lodówce pęk kupiony od pani na targu. koktajle z natki nie są jednak tak kremowe, jak koktajle z awokado. Dlatego tym razem połączyłam oba składniki, dodając sok z cytryny dla smaku i kawałek banana do posłodzenia. Koktajl wyszedł kremowy i smaczny (zasmakuje Wam, jeśli lubicie zdrowe, zielone koktajle).

Zielony koktajl z pietruszki i awokado

Składniki (na 2 koktajle):

  • 1/2 szklanki natki pietruszki (nie ubitej, bez grubych łodyg)
  • 1/2 dużego, dojrzałego awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 banana
  • ok. 1 szklanki wody
  • opcjonalnie 1 łyżeczka syropu ryżowego do posłodzenia (lub syropu z agawy lub miodu w wersji niewegańskiej)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem (używam niezawodnego do koktajli blendera Russell Hobbs Mix & Go.
  2. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolej wody.
  3. Spróbuj, jeśli jest za mało słodki, dosłodź do smaku.
  4. Zielony koktajl z pietruszki i awokado smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu. Jeśli chcecie go wypić później, wstawcie go do lodówki.

Zielony koktajl z pietruszki i awokado

Zielony koktajl z pietruszki i awokado


NapojePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected