
Szparagi to jest historia o miÅ‚oÅ›ci. Uczuciu totalnym. O rozstaniach i powrotach. WiernoÅ›ci. O tÄ™sknocie i żalu. CierpliwoÅ›ci. O pragnieniu i nienasyceniu. TrochÄ™ w tym komedii romantycznej, nieco dramatu i kina familijnego. Bohaterem pierwszoplanowym jest oczywiÅ›cie szparag. Akcja toczy siÄ™ cyklicznie – od maja do czerwca. Za krótko zdecydowanie, taka jest jednak wola tajemniczego reżysera. Szparagi majÄ… różne kostiumy – od charakternej zieleni, poprzez niewinnÄ… biel aż do soczystego fioletu. Jedne grajÄ… nad ziemiÄ…, inne wolÄ… w ukryciu. Grzebać po nie trzeba o Å›wiecie najlepiej, no ale czego nie robi siÄ™ dla gwiazd.
Szparagi nie sÄ… wymagajÄ…ce. Co im tam napiszÄ… w scenariuszu, przyjmÄ… bez szemrania. Obsadzone w zupie z wibrujÄ…cym wÅ›ród nich serem gorgonzola pogrywajÄ… smakowicie i zachÄ™cajÄ… do dubla. Tej sceny nie trzeba doprawiać solÄ…, bo ma jej wystarczajÄ…co dużo i ser i Å‚osoÅ›.  Kremowość zawdziÄ™czajÄ… statystom; biaÅ‚ym warzywom i mleku. ZachÄ™cam do szparagowych eksperymentów, to warzywa z całą paletÄ… witamin i niewielu kalorii. Krem z gorgonzolÄ… i Å‚ososiem dopisujÄ™ do akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli, bo w maju pasuje tam wybornie.
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 100 g sera gorgonzola
- 100 ml mleka
- skórka z tarta z połowy cytryny
- kilka plastrów wędzonego łososia
- biały pieprz
- cebula
- pół selera
- 2 pietruszki korzeń
- 2-3 ziemniaki
- łyżka masła
- koperek do posypania
Szparagi umyć, obrać, odciąć główki, Å‚odygi pokroić. W garnku roztopić masÅ‚o, dodać posiekanÄ… cebulÄ™, zeszklić. Wrzucić obrane i pokrojone wszystkie warzywa oraz szparagi – bez główek. Podsmażyć na wolnym ogniu przez chwilÄ™. Potem zalać wodÄ… i mlekiem. Gotować aż warzywa bÄ™dÄ… miÄ™kkie. Wtedy dodać pokrojony ser i zblendować na gÅ‚adki krem. Krem zagotować. Doprawić pieprzem i skórkÄ… z cytryny. Na mniejszej patelni podsmażyć plastry Å‚ososia i główki szparagów. Udekorować nimi każdÄ… porcjÄ™ zupy. Posypać koperkiem.
Więcej przepisów bez soli znajdziecie tutaj
3 komentarze
http://zarzadzaniekaloriami.pl/ says:
Uwielbiamy przyprawiać, a niestety sól nie jest zdrowa, a ponadto utrudnia pozbywania się z organizmu wody. Stąd często dietetycy proszą, by starać się soli używać jak najmniej. Świetny pomysł na wpis i fajny przepis. Polecamy!
Norbert says:
Zupka w sam raz na letnie wieczory , a jaka zdrowa :)
Tomek Fitking says:
W naszym cateringu nie wykorzystujemy w ogóle soli. SzukaliÅ›my przepisu na jakiÅ› biaÅ‚y krem i ot trafiliÅ›my na „kuchniÄ™ w formie”. Inspiracja super, wykorzystamy w naszym menu cateringowych. Pozdrawiam serdecznie!