Znalazłam nowy sposób na wykorzystanie białek. Dotąd piekłam z nich bezy i białe pavlove, ale potrzebowałam zmiany. Angel cake to lekkie ciasto, za którego sukces odpowiadają dobrze ubite białka. Jest puszyste, przypomina nieco klasyczny biszkopt. Anielskie ciasto może jednak być podawane bez dodatków, tyle w nim dobrej mocy.

angel cake

Ja orzeźwiłam angel cake śmietaną i marakują i rozsmakowywałam się w nim z takim samym apetytem, jak z soczystą opowieścią o Indiach. W amerykańskich przepisach w składnikach jest winian potasu, ponieważ w Polsce nie zawsze można go znaleźć w sklepie, użyłam soku z cytryny. Ten składnik odpowiada za utrzymanie struktury białek.

angel cake

Składniki:

 

  • 12 biaÅ‚ek
  • 150 g mÄ…ki pszennej
  • pół Å‚yżeczki sody
  • 350 g cukru biaÅ‚ego
  • Å‚yżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Å‚yżeczka ekstraktu z wanilli
  • Å‚yżeczka masÅ‚a do wysmarowania formy
  • do dekoracji 250 ml Å›mietany 30% i marakuja lub cukier puder

PoÅ‚owÄ™ cukru wymieszać z przesianÄ… mÄ…kÄ… i sodÄ…. BiaÅ‚a przeÅ‚ożyć do misy miksera, dodać sól i ubijać. Gdy zacznÄ… sztywnieć powoli wsypywać cukier – ten bez mÄ…ki. miksować do czasu az piana bÄ™dzie gÄ™sta i lÅ›niÄ…ca. Dodać sok z cytryny i ekstrat, wymieszać. ponownie wÅ‚Ä…czyć mikser i wsypać powoli mÄ…kÄ™ z cukrem. Zmiksować krótko do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masÅ‚em. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. wyjÄ…c i wystudzić. Dekorować zimne ciasto wyÅ‚ożone na paterÄ™ lub talerz. Można ubić na sztywno Å›mietanÄ™ i posypać marakujÄ…. Dobrze smakuje też z cukrem pudrem.

angel cake

angel cake

 

fg


Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze