KsiążkaKiszonki i fermentacje” to pozycja, jakiej brakowało na polskim rynku.

kiszonki-okladka

Autor, Aleksander Baron, od lat związany z ruchem Slow Food (podobnie jak ja), szef kuchni Solec 44 w prosty sposób przekazuje cała widzę dotyczącą fermentacji i jej aż 9 technik (m.in. fermentacja wodna, fermentacja stabilizowana czosnkiem, fermentacja w przetworach mlecznych).

techniki fermentacji

Opisuje niezbędne narzędzia oraz najczęściej popełniane błędy. Po tej lekturze już nie ma czego się bać – fermentacje i kiszonki są dostępne dla każdego. Tak, dla każdego, bo wśród przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Okazuje się, że kisić można pietruszki, jarmuż, pomidory, rzodkiewki, bób czy czosnek. Z kiszonek można też zrobić desery (naprawdę!), np. kiszony rabarbar w czekoladzie, kiszone truskawki w karmelu.

kiszonewisnie
Wszystkie zdjęcia zrobione są wg jednego schematu: kamienny blat i talerz z potrawą. Wystarczy. Wszystko wygląda smakowicie i wiarygodnie. Wiarygodnie, bo za tym wszystkim stoi Baron Chef, który regularnie umieszcza efekty swoich prac m.in. na instagramie (tu i tu). Kto śledzi ten wie, że kiszonki i fermentacje to jego konik, dlatego tak dobrze uchwycił ten temat w książce. Czy ktoś mógłby zrobić to lepiej? Raczej nie!

zupy

 

Aleksander Baron
Kiszonki i fermentacje
Wydawnictwo Pascal
2016
Książka do kupienia w dobrej cenie w BookMaster.pl

Zapisz

Zapisz


LiteraturaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected