Gotowanie staÅ‚o siÄ™ obecnie bardzo popularnym i modnym hobby. Coraz wiÄ™ksza liczba prestiżowych restauracji, programy kulinarne w telewizji czy Å‚atwy dostÄ™p do wyszukanych skÅ‚adników z caÅ‚ego Å›wiata sprawiajÄ…, że niemal każdy chce zostać dla siebie i bliskich prywatnym Master Chefem. Gotowanie to doskonaÅ‚y powód, aby spotkać siÄ™ z przyjaciółmi, pochwalić siÄ™ w mediach spoÅ‚ecznoÅ›ciowych, a także….poderwać dziewczynÄ™. A co jeÅ›li ktoÅ› nie potrafi gotować i wydaje mu siÄ™, że jest kulinarnym antytalentem? Na szczęście dla takich osób wynaleziono bardzo skuteczny ratunek.
Gotowanie jest sztuką i należy pamiętać, że tak jak malowania akwareli czy komponowania muzyki, gotowania również musimy się nauczyć. Oczywiście, możemy się wykręcać brakiem talentu. Jednak nie ma na świecie ani jednej osoby, która urodziłaby się w fartuchu, z patelnią i nożem w ręce. Aby móc nazwać się kucharzem, należy spędzić godziny, dni i miesiące w kuchni. Tak naprawdę, abyś mógł się nazwać dobrym kucharzem, nie ma najmniejszego znaczenia, ile masz lat, skąd jesteś i co lubisz. Nieważne również, czy jesteś zadeklarowanym mięsożercą jak szef kuchni Anthony Bourdain, czy może fascynujesz się dietą wegańską  jak Daniel Negrenau – mistrz świata gier karcianych. Zawsze możesz rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem. Jedyne czego potrzebujesz to czas i chęci.
JeÅ›li wydaje ci siÄ™, że nigdy nie nauczysz siÄ™ gotować i kuchnia na pewno nie jest dla Ciebie, zdecydowanie powinieneÅ› siÄ™gnąć po książkÄ™ Jamiego Oliviera „Każdy może gotowaćâ€. Ten brytyjski kucharz twierdzi, że wystarczÄ… 24 godziny, aby zdobyć podstawowe umiejÄ™tnoÅ›ci i nauczyć siÄ™ przyrzÄ…dzać proste, ale pyszne potrawy. Jamie zachÄ™ca, aby opanować chociaż jeden przepis, pochwalić siÄ™ umiejÄ™tnoÅ›ciÄ… przed przyjaciółmi i zarazić ich nowo nabytÄ… kulinarnÄ… fascynacjÄ…. MyÅ›lisz, że to niemożliwe? Każda książka Jamiego Oliviera sprzedaje siÄ™ w setkach tysiÄ™cy egzemplarzy na caÅ‚ym Å›wiecie. Gdyby ten kucharz nie miaÅ‚ racji, na pewno nie miaÅ‚by aż tak dużej iloÅ›ci fanów. Może wiÄ™c warto spróbować?
Z pewnoÅ›ciÄ… każdy, kto korzysta z internetu lub od czasu do czasu włącza telewizor, spotkaÅ‚ siÄ™ z osobÄ… Gordona Ramsey’a. Ten amerykaÅ„ski szef kuchni i guru kucharzy na caÅ‚ym Å›wiecie, już wielokrotnie przekonywaÅ‚ nas, że gotowanie naprawdÄ™ jest dla wszystkich. W swojej książce „Åatwe Gotowanie†kucharz prezentuje 100 przepisów na każdÄ… okazjÄ™, a każda z proponowanych potraw przygotowana jest z prostych skÅ‚adników, które zawsze mamy z domu. Niebanalne połączenia, oryginalne smaki oraz prostota to zdaniem Gordona Ramseya klucz do kulinarnego sukcesu. CzytajÄ…c książkÄ™ Ramsaya, nie tylko poznamy podstawy gotowania i nauczymy siÄ™ tworzyć proste potrawy, lecz także istnieje zagrożenie, że naprawdÄ™ pokochamy gotować.
Nie wyobrażam sobie listy książek kucharskich dla amatorów bez Nigelli Lawson. Programy telewizyjne Nigelli od wielu lat biją rekordy popularności nie tylko w Wielkiej Brytanii, lecz także m.in. w Polsce. Nigella to osoba, która kocha gotować, kocha jeść i nie wstydzi się o tym mówić. Wszystkie jej przepisy i programy przepełnione są pełną miłością i pasją do gotowania i od samego patrzenia niemal wszyscy stają się głodni. „Nigella Ekspresowo†to obowiązkowa pozycja na półce każdego początkującego kucharza. Proste triki, pyszne potrawy i język zrozumiały dla każdego to bez wątpienia najlepsza rekomendacja tej książki. Moim zdaniem książka Nigelli to absolutne must have, niezależnie od tego, od jak dawna lubisz spędzać wolne chwile w kuchni.
Oczywiście wymienione przeze mnie pozycje to tylko przykłady książek dla kulinarnych amatorów. Jak możesz zauważyć, coś musi być w tym gotowaniu, skoro wszyscy najwięksi kucharze zapewniają, że każdy może zostać szefem kuchni. Jeśli nadal nie wierzysz, że ci się uda, może po prostu powinieneś spróbować? Już trzymam za ciebie kciuki.