Tak, kanie można suszyć. Kiedy w sezonie jest ich wysyp, warto zachować ten smak na potem. Nie są aż tak aromatyczne jak inne grzyby, ale dobrze się sprawdzają, jako dodatek do dań. W końcu grzyby to smak umami, więc w kuchni nie powinno ich zabraknąć. Suszone kanie można zmielić w młynku do kawy, by mieć puder z kani i później dodawać po łyżeczce tego proszku. Z pewnością znajdziecie zastosowanie w swojej kuchni.

puder z kani

Oczywiście nie ususzcie wszystkich kani, konicznie je też usmażcie, albo jak schabowego, albo tylko na maśle z szałwią. Uwielbiam!

Jak rozpoznać kanie?

Kanie można niestety pomylić z muchomorem sromotnikowym, dlatego należy znać główne różnice:

  • kania posiada ruchomy pierścień na nóżce, który można obracać
  • kania ma wypukły „guzek” na kapeluszu
  • dorosłe osobniki kani mają w środku pustą nóżkę, muchomory zaś mają pełny trzon
  • dorosłe osobniki kani mają średnicę do 10-30 cm, zaś muchomor 5-15cm
  • bezpieczniej zbierać kanie na łąkach niż w lesie, gdyż wówczas maleje prawdopodobieństwo pomylenia ich z muchomorem

Składniki:

  • kanie

Sposób przygotowania:

  1. Kanie dokładnie wyczyść.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i ususz w dowolny sposób. Albo tradycyjnie, wieszając na nitce w suchym, ciepłym miejscu (np. nad kuchenką gazową), albo w piekarniku, rozkładając na blaszce i susząc przy otwartych drzwiczkach w 50 stopniach, albo najprościej – w suszarce elektrycznej.
  3. Wysuszone kanie pokrusz i  przełóż do słoików lub  zmiel w młynku do kawy na proszek.

puder z kani

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PrzepisyPrzetwory
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze