Smażone kanie z szałwią

Sezon grzybowy właśnie trwa i nie mogę się doczekać, kiedy wybiorę się na spacer do lasu. Tymczasem naprzemiennie robię rydze smażone na maśle i kanie. Kanie do tej pory jadłam najczęściej przyrządzone w jajku i w bułce, jak boczniaki. Zdecydowanie bardziej smakują mi jednak kanie bez panierki, smażone w szałwiowym maśle.

Smażone kanie z szałwią

Jak rozpoznać kanie?

Kanie można niestety pomylić z muchomorem sromotnikowym, dlatego należy znać główne różnice:

  • kania posiada ruchomy pierścień na nóżce, który można obracać
  • kania ma wypukły „guzek” na kapeluszu
  • dorosłe osobniki kani mają w środku pustą nóżkę, muchomory zaś mają pełny trzon
  • dorosłe osobniki kani mają średnicę do 10-30 cm, zaś muchomor 5-15cm
  • bezpieczniej zbierać kanie na łąkach niż w lesie, gdyż wówczas maleje prawdopodobieństwo pomylenia ich z muchomorem

Smażone kanie z szałwią

Składniki:

  • 1 kania
  • 1 łyżka masła
  • 3 liście szałwii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Utnij nóżkę i dokładnie wyczyść kapelusz kani, najlepiej za pomocą pędzelka.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj liście szałwii i smaż chwilę na małym ogniu, aby szałwia oddała swój aromat.
  3. Włóż na patelnię kanię, górą kapelusza do dołu (czyli blaszkami do gór) i smaż 1-3 minuty na wolnym ogniu. Następnie przewróć kanię na drugą stronę i smaż 2-3 minuty na wolnym ogniu.
  4. Przed podaniem polej kanię masłem szałwiowym z patelni i posól do smaku.

Smażone kanie z szałwią


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. anna says:

    Aż ślinka mi cieknie jak patrzę na to piękne zdjęcie :)
    niestety nie znam ich dość dobrze, aby samodzielnie zbierać. Z powyższego opisu wynika, że to dosyć łatwe, ale zawsze pozostaje cień wątpliwości Dostałam raz do wypróbowania od znajomego, to było coś wspaniałego, najlepszy smak grzyba jaki znam do tej pory. Pozdrawiam serdzecznie