To ciasto pomarańczowe wpisuje się w świąteczny klimat. Łaskocze zmysły i nurtuje zapachem. Stwarza dylematy, czy jeść od razu, niecierpliwie, czy ćwiczyć charakter i czekać aż ostygnie. Nie brakuje mu puszystości i słodyczy. Nie sposób go zlekceważyć. Ani przejść obok obojętnie.

Ciasto pomaraÅ„czowe niech trafi na bożonarodzeniowy stół. Sceptyków uspokajam – upiecze siÄ™ na pewno, należy do tych, co w zasadzie robiÄ… siÄ™ same. Można proponowane proporcje podzielić i umieÅ›cić w foremkach na muffiny, a potem zapakować uroczyÅ›cie i podarować bliskim zamiast czekoladowego MikoÅ‚aja.

Składniki:

  • 180 g mÄ…ki pszennej
  • 30 g mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 2 pomaraÅ„czy
  • 150 ml soku z pomaraÅ„czy
  • 200 g masÅ‚a
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • Å‚yżeczka przyprawy do piernika

opcjonalnie lukier – szklanka cukru pudru i 3 Å‚yżki soku z pomaraÅ„czy

MÄ…kÄ™ pszennÄ… wymieszać z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ… i proszkiem. Przesiać. W drugiej misce utrzeć masÅ‚o z cukrem. Gdy masa bÄ™dzie puszysta wbić po jednym jajku i za każdym razem miksować do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. Potem do ciasta wsypać mÄ…ki wymieszane z proszkiem, dodać przyprawÄ™ do piernika oraz sok i skórkÄ™ z pomaraÅ„czy. Wymieszać delikatnie, tak by nie byÅ‚o grudek. FormÄ™ do pieczenia (22-24 cm) wÅ‚ożyć papierem, przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjść, ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem z pomaraÅ„czy)


Boże NarodzeniePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    7 komentarzy

    • Sylwia says:

      Przykro mi. A czy składniki miałaś w temperaturze pokojowej?Bo to może być jedna z przyczyn zakalca. Albo zbyt długie ucieranie.