
To ciasto pomaraÅ„czowe wpisuje siÄ™ w Å›wiÄ…teczny klimat. Åaskocze zmysÅ‚y i nurtuje zapachem. Stwarza dylematy, czy jeść od razu, niecierpliwie, czy ćwiczyć charakter i czekać aż ostygnie. Nie brakuje mu puszystoÅ›ci i sÅ‚odyczy. Nie sposób go zlekceważyć. Ani przejść obok obojÄ™tnie.
Ciasto pomaraÅ„czowe niech trafi na bożonarodzeniowy stół. Sceptyków uspokajam – upiecze siÄ™ na pewno, należy do tych, co w zasadzie robiÄ… siÄ™ same. Można proponowane proporcje podzielić i umieÅ›cić w foremkach na muffiny, a potem zapakować uroczyÅ›cie i podarować bliskim zamiast czekoladowego MikoÅ‚aja.
Składniki:
- 180 g mÄ…ki pszennej
- 30 g mÄ…ki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 2 pomarańczy
- 150 ml soku z pomarańczy
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 3 jajka
- łyżeczka przyprawy do piernika
opcjonalnie lukier – szklanka cukru pudru i 3 Å‚yżki soku z pomaraÅ„czy
MÄ…kÄ™ pszennÄ… wymieszać z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ… i proszkiem. Przesiać. W drugiej misce utrzeć masÅ‚o z cukrem. Gdy masa bÄ™dzie puszysta wbić po jednym jajku i za każdym razem miksować do połączenia skÅ‚adników. Potem do ciasta wsypać mÄ…ki wymieszane z proszkiem, dodać przyprawÄ™ do piernika oraz sok i skórkÄ™ z pomaraÅ„czy. Wymieszać delikatnie, tak by nie byÅ‚o grudek. FormÄ™ do pieczenia (22-24 cm) wÅ‚ożyć papierem, przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjść, ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem z pomaraÅ„czy)
7 komentarzy
Gosia says:
Zakalec mi wyszedÅ‚… Mimo przestrzegania ilosci itp… A na zdjÄ™ciu takie puszyste:(
Sylwia says:
Przykro mi. A czy składniki miałaś w temperaturze pokojowej?Bo to może być jedna z przyczyn zakalca. Albo zbyt długie ucieranie.
Mariusz says:
Pięknie wygląda to ciasto. Chyba dekoracja najwięcej zajęła.
Kasia says:
Jakie świetne śnieżynki na wierzchu :)
dietetyk warszawa says:
Piękne, zapraszamy do nas po moc przepisów <3
Dorota says:
Dekoracje wyciskaÅ‚a Pani sama czy to 'gotowce’? Ciasto wyglÄ…da piÄ™knie!
Sylwia says:
Sama – z biaÅ‚ej masy cukrowej. DziÄ™kujÄ™ za komplement i polecam to ciasto na Å›wiÄ™ta:)