Crepes Suzette to francuska klasyka, zdominowana szykownie przez cukier i masło. Są jednak takie życiowe momenty, że trzeba sobie zafudować puchatą porcję kalorii i nie myśleć o konsekwencjach. Historii powstania  crepes Suzette jest kilka. Wszystkie skupiają się wokół pewnej kobiety o imieniu Sueztte. Dama miała być między innymi przyjaciółką przyszłego angielskiego króla albo aktorką Comedie Francaise.

Pewność jest co do tego, że naleśniki muszą pachnieć pomarańczą i karmelem. W niewyszukanym bistro na Montmarte kelner skrapiał  je dla mnie  likierem i widowiskowo podpalał. Na paryskiej ulicy często sprzedają je bez alkoholu. Smakują zawsze:)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1, 5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • szklanka szklanki zimnego mleka
  • pół szklanki wody mineranej
  • 3 Å‚yżki rozpuszczonego schÅ‚odzonego masÅ‚a
  • szczypta soli
  • Å‚yżeczka cukru
  • Å‚yżeczka skórki startej z pomaraÅ„czy
  • Å‚yżka soku pomaraÅ„czowego
  • masÅ‚o do smażenia – opcjonalnie

sos:

  • pół szklanki soku z pomaraÅ„czy
  • skórka z pomaraÅ„czy
  • 30 g cukru
  • 40 g masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki wody

Najpierw najlepiej jest zrobić sos

Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Dodać wodę i wymieszać,a potem podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem zwiększyć temperaturę i podgrzewać około3 kolejnych minut, do czasu aż cukier zbrązowieje. Do takiego dodać sok oraz skórkę z pomarańczy, zdjąć z ognia i całość wymieszać z masłem tak, by powstał gęsty sos. Sosem polać obficie ciepłe naleśniki.

Naleśniki

Jajka rozbełtać z mlekiem, wodą i masłem, dodać cukier, mąkę oraz sól. Ubić mikserem na gęste, lejące się ciasto. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę.

Po tym czasie rozgrzać patelniÄ™ – jeÅ›li macie dobrÄ… nie trzeba jej natÅ‚uszczać. Na rozgrzanÄ… wlać porcjÄ™ ciasta i smażyć cienkie naleÅ›niki. Gotowe skÅ‚adać w formie trójkÄ…ta i polewać przygotowanym wczeÅ›niej ciepÅ‚ym sosem.

Naleśniki można tez usmażyć wcześniej i potem zapiec na patelni w pomarańczowym sosie.

 


ŚniadaniaDania główneJedzenie dla dzieciPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy