Kulinarna  książka bez zdjęć obrazujących polecane dania. Czy czasach kultury obrazkowej taka propozycja ma szansę powodzenia? Ci, co w Polsce kochają Włochy podjęli ryzyko i doprowadzili do wydania legendarnego, jak przekonuje informacja z okładki, dzieła sławnego gastronoma z Romanii. Włoską Sztukę Dobrego Gotowania po raz pierwszy wydano w 1891 roku i choć autor gotowania nie uczył się w żadnej szkole, to książka okrzyknięta została biblią kucharzy. Zaglądają do niej uznani szefowie kuchni, chłoną opowieści i przepisy.

Pellegrino Artusi w swojej książce przedstawia prawie 800 propozycji. We wstÄ™pie przekonuje, że by zostać kucharzem wcale nie trzeba siÄ™ urodzić w rondlu zamiast czepka. Wystarcza pasja, skrupulatność i precyzja w wykonywaniu kolejnych czynnoÅ›ci – pisze. On sam przede wszystkim kolekcjonowaÅ‚ kulinarne przepisy. ZbieraÅ‚ je od zaprzyjaźnionych i przypadkowo spotkanych kobiet. WyszukiwaÅ‚ receptury w nielicznych wówczas książkach kucharskich i opracowywaÅ‚ wedÅ‚ug swojego stylu. Nie narzekaÅ‚ na brak czasu oraz pieniÄ™dzy. UrodziÅ‚ siÄ™ w bogatej rodzinie, miaÅ‚ 7 sióstr i ojca,który prowadziÅ‚ sklep kolonialny. LubiÅ‚ literaturÄ™ i kuchniÄ™. MieszkaÅ‚ we Florencji, gdzie za wÅ‚asne pieniÄ…dze wydaÅ‚, dedykowany dwóm kotom, z którymi mieszkaÅ‚, zbiór prawie 500 przepisów.  Książka okazaÅ‚a siÄ™ sukcesem, wiÄ™c Pellegrino Artusi drukowaÅ‚ kolejne egzemplarze, za każdym razem uzupeÅ‚niajÄ…c przepisy. Książka miaÅ‚a aż 15 wydaÅ„, ostatnie ukazaÅ‚o siÄ™ tuż przed jego Å›mierciÄ… i zawieraÅ‚o 790 przepisów. I to ta wersja przez wiele nastÄ™pnych pożądana byÅ‚a i wciąż jest przez kucharzy na caÅ‚ym Å›wiecie.

W Polsce WÅ‚oska Sztuka Gotowania zostaÅ‚a przetÅ‚umaczona przez intalianistki i ekspertki kultury jedzenia TessÄ™ Capponi- BorawskÄ… i MaÅ‚gorzatÄ™ JankowskÄ…-ButtittÄ™. Opisy przepisów wybrzmiewajÄ… poetycko i zamiast gotować z książki-  chce siÄ™ jÄ… czytać. W recepturach pojawiajÄ… siÄ™ sÅ‚owa zupeÅ‚nie nieużywane, jak moje ulubione  przefansuj – to rada w sprawie fasoli, czy powtarzajÄ…ce siÄ™ regularnie usiekaj i obstaluj. SÄ… zabawne dygresje i sugestie, że klopsiki ulepić jest w stanie każdy, od osÅ‚a poczÄ…wszy, bo chyba osÅ‚a potrzeba do pokazania ludzkiej rasie pierwowzoru. ( przepis 314 Polpette) Pellegrino Artusi, stary kawaler, żyjÄ…cy w dużym mieszkaniu z dwiema sÅ‚użącymi, sporo w przepisach mówi o sobie. O tym, jak prawie dorobiÅ‚ siÄ™ tytuÅ‚u makaroniarza, jak uczy kucharza postÄ™pować z wiÄ™kszÄ… niż dotÄ…d gracjÄ… z dziczyznÄ… i doprawiać jÄ… tak, by byÅ‚a w smaku wdziÄ™czniejsza.

We WÅ‚oskiej Sztuce Dobrego Gotowania miesza siÄ™ klasyka z eksperymentami, które po latach weszÅ‚y na staÅ‚e do kanonu kuchni. Wszystko zaczyna siÄ™ od rosoÅ‚u, galarety i sosów, potem sÄ… miÄ™dzy innymi zupy, ciasta, dania smażone, miÄ™sa gotowane, dusze, dania zimne, miÄ™dzydania, ciasta i ciasteczka, jarzyny i strÄ…czkowe. Kwitnesensja Italii – w wielu przypadkach wciąż aktualna i do powtórzenia. Można skorzystać z propozycji zrobienia budyniu z zajÄ…ca albo wÄ…tróbki, upiec prosiÄ™ w mleku czy tort neapolitaÅ„ski. PojawiajÄ… siÄ™ też precyzyjnie wyrażone porady dotyczÄ…ce robienia makaronów i frittaty, no bo któż nie jej nie robiÅ‚ pyta retorycznie Pellegrino Artusi i zdradza, jak zapiec jÄ… lepiej.

Autor wspiera czytelnika radami odnoÅ›nie organizowania przyjęć, zapraszania goÅ›ci i dbania o ich komfort. Bo zaprosić goÅ›cia – znaczy mieć na wzglÄ™dzie jego szczęście. Wprawdzie bÅ‚azenadÄ… nazywa obowiÄ…zkowÄ… po spotkaniu rewizytÄ™ – okreÅ›lanÄ… jako trawiennÄ…, którÄ… należy odbyć w ciÄ…gu oÅ›miu dni po proszonej kolacji. Uznaje bowiem, że zaproszenie nie pÅ‚ynie z serca i skÅ‚adane jest pod rozkazem, wiÄ™c sam nie zamierza siÄ™ trzymać sztywno terminu i dystansować tym samym od reguÅ‚ gastronomii francuskiej. Bierze z niej tylko to, co przypada mu do gustu.

WÅ‚oska sztuka gotowania  nie jest książkÄ… o gotowaniu. To historia jedzenia, fenomenalna podróż przez – nie tylko wÅ‚oskie smaki i lekcja szacunku do produktu oraz  ludzi. których siÄ™ karmi. ObowiÄ…zkowa lektura, dla kulinarnych pasjonatów. Książka jest niezastÄ…pionym źródÅ‚em wiedzy i fantastycznÄ… inspiracjÄ….

Książkę można zamówić w internetowej księgarni BookMaster.

Włoska Sztuka Dobrego  Gotowania

Pellegrino Artusi

Wydawnictwo Muza, 2017

 


Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected