Gazpacho niezwykle kremowe - 3 sekrety idealnego gazpacho

W tym roku pomidory są wyjątkowo słodkie i jem je na okrągło na wiele sposobów. W upały w mojej lodówce co najmniej raz w tygodniu jest gazpacho, które idealnie orzeźwia w letni dzień. Gazpacho robiłam kilkakrotnie, jednak od tego roku robię zdecydowanie lepsze. Lepsze, to znaczy o idealnej konsystencji i niezwykle kremowe. To za sprawą trzech trików, które zdradziła mi znajoma (Agata, dziękuję!). Ona z kolei wyczytała o tym na blogu Jadłonomii.

Gazpacho niezwykle kremowe - 3 sekrety idealnego gazpacho

Po pierwsze, pokrojone warzywa należy posolić i odstawić w misce razem z pieczywem na co najmniej pół godziny. Dzięki temu zmiękną i łatwiej będzie je zmiksować. Ale jeszcze nie miksujcie, bowiem…

Po drugie, posolone warzywa puszczą sok, który należy odlać (i ew. później częściowo dodać, a resztę wypić) i wówczas zmiksować. W razie potrzeby dodać nieco soku, o dodawaniu wody zapomnijcie zupełnie. Dzięki temu gazpacho nie będzie się rozwarstwiać i podchodzić wodą.

Po trzecie, po ew. doprawieniu solą, dodajcie ocet (tak, to konieczne), a później cienką strużką wlejcie oliwę, nie przerywając blendowania.Dzięki temu nastąpi emulgowanie, czyli proces jak przy robieniu np. majonezu.   To sprawi, że gazpacho będzie idealnie kremowe.

Składniki (na 4 porcje o pojemności 300ml):

  • 5 dużych dojrzałych pomidorów (dałam malinówki)
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mała czerwona cebula (lub pół dużej)
  • 1 pszenna bułka (jak najbardziej może być czerstwa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek, ok. 50-70ml

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, ostudź i zdejmij skórkę. Pokrój na 8 części (w wersji super idealnej usuń też pestki).
  2. Ogórki obierz i pokrój na kilka części.
  3. Cebulkę pokrój w piórka.
  4. Bułkę poszarp na kilka kawałków.
  5. Pokrojone pomidory, paprykę, ogórki, cebulę umieść w dużej misce i porządnie posól. Dodaj bułkę i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut, aż warzywa puszczą sok. Odlej sok.
  6. Zawartość miski zblenduj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Jeśli gazpacho jest za gęste, dodaj część odlanego soku.
  7. Wlej ocet i nadal miksując wlej powoli wąską strużką oliwę, jak przy robieniu majonezu. Dzięki temu gazpacho nabierze idealnie kremowej konsystencji.

Gazpacho niezwykle kremowe - 3 sekrety idealnego gazpacho


PrzepisyPrzepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected