SÄ… takie duety, które nigdy nie wyjdÄ… z mody. SaÅ‚acie dobrze jest w towarzystwie szczypiorku, on wyraziÅ›cie podkreÅ›la jej urok. Nadaje zielonym liÅ›ciom wdziÄ™ku i podkrÄ™ca zmysÅ‚owo ich smak. 

Ta komitywa trwa jednak do momentu, w którym saÅ‚ata nie traci werwy. Gdy marnieje zawziÄ™cie, bo niewÅ‚aÅ›ciwie przechowywane iÅ›cie tracÄ… jÄ™drność, zwiÄ…zek chyli siÄ™ ku upadkowi. SaÅ‚ata to wrażliwiec, lubi, gdy siÄ™ o niÄ… troszczy, trzyma w dobrej lodówce, na jednej z najniższych półek, ale nie tam gdzie chÅ‚odno jest najbardziej, bo wtedy na pewno zmarznie. W kiepskich warunkach jej liÅ›cie szybko żółknÄ…, a potem nikt nie chce saÅ‚aty, która straciÅ‚a wizerunkowe walory. PrzestaÅ‚a chrupać i uwodzić soczystoÅ›ciÄ…. Znacznie trwalszy szczypiorek żegna wiÄ™c swojÄ… partnerkÄ™ i szuka innej okazji do zaprezentowania wdziÄ™ków. Nawet w warzywnych mariażach rozgrywajÄ… siÄ™ uczuciowe dramaty. 

Można jednak ten zwiÄ…zek uratować. Ożywić relacjÄ™ i dodać jej pikanterii. Zatrzeć zÅ‚e wrażenie dokonujÄ…c zgrabnej metamorfozy. Szkoda rozłąki, szczypiorek ma zacny charakter i sporo wzmacniajÄ…cych witamin. LiÅ›cie też nie powinny iść na zmarnowanie, przecież pojawiajÄ…ce siÄ™ na nich zmarszczki wcale nie Å›wiadczÄ… o popsuciu. To jedynie oznaka dojrzaÅ‚oÅ›ci, która wciąż może kuszÄ…co smakować. Szczypiorek też nie musi tÄ™sknić za swojÄ… partnerkÄ…, jeszcze nie wszystko stracone, ten mariaż ma szansÄ™ na wybrzmienie. 

Zamiast tracić z oczu ich potencjaÅ‚, pozbawić organizm możliwoÅ›ci korzystania z ich witaminowej mocy, poszukajcie dla nich ratunku. WystarczajÄ…co dużo dobrego jedzenia wciąż marnuje siÄ™ w Polsce – przeciÄ™tny Polak wyrzuca nawet 4 kilogramy żywnoÅ›ci co miesiÄ…c. Sporo z nas rezygnuje z wykorzystania rozmaitych skÅ‚adników ze wzglÄ™du na to, że brakuje im nieco urody. Zachowajcie wiÄ™c rozsÄ…dek w sprawie podejmowania decyzji o tym, co zrobić z maÅ‚o wyjÅ›ciowÄ… saÅ‚atÄ…. Do Å›mietnika czy na talerz? Zdecydowanie namawiam do tej drugiej opcji, w saÅ‚acie i szczypiorku wciąż mnóstwo jest rozpieszczajÄ…cej kubki smakowe werwy. 

Kto nie wierzy, niech podejmie odważnÄ… decyzjÄ™ i brawurowo doprowadzi do zmiany wizerunku mniej jÄ™drnych skÅ‚adników. Przywróci emocje w zwiÄ…zku saÅ‚aty i szczypiorku, namówi ich do ponownego zejÅ›cia. Powroty bywajÄ… lepsze niż premiery, ten zwiÄ…zek ma wciąż szansÄ™ na smakowy sukces. Trzeba nim jedynie dość mocno potrzÄ…snąć. I tchnąć nieco ożywczej mocy w postaci. 

Spróbujcie ukrÄ™cić chÅ‚odnik z saÅ‚aty i szczypiorku, okrasić go marynowanymi w cytrynie rzodkiewkami i przekonajcie siÄ™, ile dobrego jest ratowaniu i niemarnowaniu. 

Chłodnik z sałaty i szczypiorku

  • główka saÅ‚aty masowej
  • pÄ™czek szczypiorku
  • zielony ogórek
  • maÅ‚a papryczka chili
  • 1 litr maÅ›lanki lub jogurtu greckiego
  • sól
  • sok z cytryny
  • 5 rzodkiewek

Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, przełożyć je do miseczki i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny, zostawić na 15 minut. W tym czasie umyć sałatę, ogórka i szczypiorek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać papryczkę chili i pół łyżeczki soli. Wlać maślankę lub jogurt. Zmiksować, tak by składniki się idealnie rozdrobniły. Przełożyć porcje zupy do miseczek i udekorować marynowanymi w soku z cytryny rzodkiewkach i posiekanym szczypiorkiem. Chłodnik przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

  • poprawia apetyt
  • zabija bakterie
  • obniża ciÅ›nienie krwi 
  • reguluje trawienie
  • można go używać zamiast soli – jest wyrazisty, a nie zatrzymuje wody w organizmie.

PrzechowujÄ™, nie marnujÄ™.

Jak przedłużyć świeżość szczypiorku i sałaty?

  • oba warzywa po przyniesieniu ze sklepu odwiÅ„ z folii 
  • saÅ‚atÄ™ i szczypiorek przed schowaniem do lodówki dobrze umyj i osusz
  • szczypiorek włóż do szklanki z zimnÄ… wodÄ… i wymieniajÄ… jÄ… co drugi dzieÅ„
  • saÅ‚atÄ™ dobrze osusz, każda kropla przyÅ›piesza jej psucie
  • porwij na kawaÅ‚ki – mniejsze części dÅ‚użej przetrwajÄ…
  • na dnie miski lub szklanego naczynia ułóż rÄ™cznik papierowy lub baweÅ‚nianÄ… Å›ciereczkÄ™. Na nie wyłóż porwane liÅ›cie saÅ‚aty i je także przykryj rÄ™cznikiem 
  • miskÄ™ z saÅ‚atÄ… przechowuj na dolnej półce w lodówce

Lodówka – czy ona może uratować nasze warzywa i owoce? 

Troskę o świeżość ułatwia też właściwie dobrana lodówka. Marka Amica oferuje model, który świetnie współpracuje z potrzebą niemarnowania jedzenia. Chłodziarko zamrażarka w dolnej szufladzie ma filtr FreshOn. Warzywa i owoce wytwarzają gaz etylowy, który nie ma gdzie się ulatniać, więc produkty szybko nabierają zmarszczek. Filtr FreshOn pochłania gaz, dzięki czemu marchewki, szczypiorek czy sałata są dłużej jędrne i soczyste. Wsparcie w niemarnowaniu zapewnia także VitControl. To pojemnik z suwakiem regulacji poziomu wilgotności, jaka ma być w środku szuflady. Można go za każdym razem dopasowywać do umieszczanych w pojemniku warzyw i owoców. Pomidory mają zupełnie inne preferencje niż seler naciowy. Dzięki takiemu indywidualnemu traktowaniu przetrwają dłużej i nie zaskoczą właściciela lodówki popsuciem. 

KÅ‚opotliwym w przechowywaniu miÄ™sie i rybom Amica też daje szansÄ™ na lepsze przechowywanie. To dla nich w lodówce przygotowana jest strefa FreshZone z temperaturÄ… 0-3 stopnie. Produkty wÅ‚ożone do takiego specjalnego pojemnika nie stracÄ… swoich walorów ani witamin i skÅ‚adników odżywczych. Nie trzeba siÄ™ zastanawiać, gdzie powinny trafić wÄ™dliny czy zaplanowana na jutrzejszy obiad pierÅ› z indyka. Wyraźny rysunkowy opis na szufladzie lodówki rozwiąże dylemat i udzieli wÅ‚aÅ›ciwej podpowiedzi. 

Nie trzeba siÄ™ też obawiać, że przytulony do tylnej Å›ciany lodówki jogurt zamarznie, a ser stwardnieje. System AirFlow dba o utrzymanie staÅ‚ej cyrkulacji powietrza i jednakowÄ… temperaturÄ™ w caÅ‚ej lodówce. Funkcja Eco zapewnia oszczÄ™dność gotówki, bo automatycznie kontroluje wÅ‚aÅ›ciwe utrzymanie poziomu chÅ‚odu i zużycie energii. JeÅ›li potrzeba niższych opcji – można bez problemu samodzielnie ustawić je na panelu sensorycznym znajdujÄ…cym siÄ™ na przednich drzwiach lodówki.

Chcecie mieć takÄ… lodówkÄ™? 

Weźcie udziaÅ‚ w konkursie. Musicie uÅ‚ożyć rymowanÄ… historiÄ™ zwiÄ…zanÄ… z przechowywaniem warzyw i owoców. Po szczegóły zajrzycie tutaj: 

Ode mnie na koniec jeszcze szczypta inspiracji: 

Czy wiesz, że?

Szczypiorek można samodzielnie wyhodować w doniczce na parapecie. 

Wystarczy cebulki wÅ‚ożyć do naczynia wypeÅ‚nionego wilgotnÄ… ziemiÄ…. Delikatnie podsypać je, a potem codziennie podlewać. Doniczce najlepiej bÄ™dzie na dobrze nasÅ‚onecznionym parapecie. WÅ‚aÅ›ciwie zaoopiekowany szczypiorek już po kilku dniach zacznie wychodzić na powierzchniÄ™.  Podobnie reanimować można także saÅ‚atÄ™. OdciÄ™tÄ… od niej koÅ„cówkÄ™ zanurzamy w miseczce z wodÄ…, a gdy puÅ›ci pÄ™dy wkÅ‚adamy do doniczki z ziemiÄ…. 

Więcej podpowiedzi w sprawie niemarnowania jedzenia znajdziecie w akcji #przechowujeniemarnuje. Marka Amica po raz kolejny przygotowała kampanię społeczną, której celem jest pokazanie, jak można lepiej wykorzystywać przyniesione ze sklepu produkty spożywcze. Mam przyjemność być ambasadorką akcji, więc zachęcam Was do śledzenia profilu Amica na FB i Instagramie. Sporo wiadomości pojawi się także tutaj i na naszej grupie Kuchnia Zero Waste po polsku. 

KONKURS KULINARNE WYZWANIE:

Zachęcam do podjęcia kulinarnego wyzwania. Wrzućcie na instagram swój pomysł i zdjęcie na uratowanie zwiędniętej sałaty. Onznaczcie koniecznie post @amicaagd. Najlepsze inspiracje marka Amica nagrodzi świetnymi blenderami. Do dzieła!


Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze