Mają w sobie wszystko, co powinny. Rozkoszną porcję słodyczy, którą funduje im dojrzały banan, dobrą czekoladę i razową mąkę. Bez wyrzutów można dołożyć je do szkolnej śniadaniówki albo postawić na stole w czasie podwieczorku.

Kruszą się wdzięcznie, smakują rozkosznie i wymownie zaspokajają apetyt na niepozorne przyjemności. Znacznie rozsądniej jest je upiec niż sięgać po gotowce ze sklepowych półek.

Do połączenia składników nie potrzeba żadnych umiejętności. Zrobienie tych ciastek udało się moim kilkuletnim dzieciom. Miały przy tym sporą frajdę. Także zostawiam Wam przepis nie tylko na ciastka, ale i na dobrą zabawę.

Składniki:

150 g mąki razowej

110 g masła lub oleju

100 g gorzkiej czekolady (powyżej 70% kakao)

1 jajko

dojrzały banan

50 g orzechów ziemnych lub włoskich

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

Czekoladę i orzechy posiekać. Masło lub olej podgrzać. Do gorącego tłuszczu wmieszać połowę czekolady. Przestudzić. Jajko rozbełtać widelcem i rozgnieść w nim banana. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Wlać do nich masę czekoladową. Dodać jajko z bananem. Wymieszać. Na końcu wsypać pozostałą czekoladę i orzechy. Wymieszać.

Ciasto schłodzić przez pół godziny w lodówce. Wyjąć i lepić z niego kulki. Każda ułożyć na blaszce do pieczenia i spłaszczyć.

Blachę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.


CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. Milasoo.pl says:

    I tymi ciastkami mnie teraz kupiłaś ! :D Na codzień jem zdrowo, kolorowo i naturalnie. OD zawsze kochałam jednak słodkie, teraz wraz ze zmianą nawyków przeszłam na gorzką czekoladę i wiem, że może być zdrowo i słodko :) A te ciasteczką kuszą, pięknie podane robią dobre wrażenie :)