mini serniczki czekoladowe bezglutenowe

Tylko 3 składniki, a tyle radości! I to trzy składniki, które bardzo lubię: czekolada, jaja i twaróg. To nie mogło się nie udać ;) Serniczki czekoladowe są kremowe, rozpływające się w ustach. I bardzo łatwe w przygotowaniu. Są bez mąki i bez dodatku cukru (tylko tyle, co w gorzkiej czekoladzie)

Mini serniczki możecie podać same, posypane cukrem pudrem lub kakao, z owocami lub z sosem owocowym (malinowym lub wiśniowym). W każdej wersji są pyszne. Zamiast twarogu możecie użyć mascarpone lub ricottę – zmieni się konsystencja i smak, ale będzie równie ciekawie.

To w jakiej wersji spróbujecie? :)

mini serniczki czekoladowe bezglutenowe

Składniki (na 5 porcji):

  • 250g tłustego twarogu
  • 4 duże jaja (lub 5 mniejszych)
  • 150g gorzkiej czekolady (o zawartości co najmniej 60% kakao, najlepiej 70%)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
  2. Zmiel sernik lub zmiksuj blenderem (tak zrobiłam).
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnkiem z gotująca się wodą postaw naczynie żaroodporne lub metalowa miskę lub inny garnek/ rondel tak, aby spód nie stykał się z taflą wody i umieść w nim połamaną czekoladę). Ostudź (czekolada powinna być letnia, ale nie gorąca!).
  4. Białka ubij na sztywno, ale nie tak super jak na bezę (jakby to określiła Nigella, powinny być „soft peaks” ;)).
  5. Żółtka ubij i zmiksuj razem z serem.
  6. Dodaj czekoladę i zmiksuj.
  7. Dodaj 2-3 łyżki ubitych białek, wymieszaj. Gdy masa serowo-czekoladowa będzie już rzadsza, dodaj do reszty białek i wymieszaj.
  8. Naczynia do pieczenia (mogą być duże ramekiny) wypełnij masą serowo-czekoladową.
  9. Piecz 60 minut.
  10. Serniczki czekoladowe podawaj schłodzone, możesz posypać je cukrem pudrem lub posypać owocami albo polać sosem malinowym.

mini serniczki czekoladowe bezglutenowe

Serniczki czekoladowe idealne na poranny relaks :)

kukbuk serniczki czekoladowe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


CiastaDeseryPolecamyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response