To danie można robić w ilościach hurtowych, czego byłam świadkiem na jednej z masowych imprez. Ma same zalety; przygotowanie trwa krótko i na długo zaspokaja apetyt.
Składniki:
- 40 g surowego łososia
- opakowanie sera pleśniowego-dobry jest niebieski lazur
- opakowanie szpinaku – świeżego lub mrożonego
- świeża bazylia
- czosnek
- śmietana 18%
- pieprz, sól
- łyżka oliwy
- makaron – najlepszy penne
Åososia oczyścić z ości, pokroić w nieduże paski i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy. 3 ząbki czosnku rozdrobnić, listki bazylii porwać na małe kawałki. Szpinak rozmrozić i wrzucić do garnka, dodać roztarty czosnek i bazylię. Podduścić co najmniej kwadrans. Doprawić solą i pieprzem. Do pokruszonego w małe kawałki sera dodać smietany i podgrzać intensywnie mieszając. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – ok 10 minut.
Na makaron nakładać kolejno szpinak, łososia i masę serową.
8 komentarzy
Anna Walendowska says:
Polecam! Pychota!
Sylwia says:
Dokładnie tak!
Marta says:
też taki robię, tylko bez sera-ale to dobry pomysł. spróbuję przy piątku
Sylwia says:
Ser wzbogaca smak!
Domi says:
wygląda pysznie , na pewno zrobię niedługo :)
Sylwia says:
:)Robi się dość szybko, smacznego!
ewik says:
łosoś wyszedł przepyszny!!! kompozycja kolorów i smaku bajeczna :-) kolejne przepisy już czekają w kolejce na realizację!!
Sylwia says:
Cieszymy się i trzymamy kciuki za pozostałe próby!