To danie można robić w ilościach hurtowych, czego byłam świadkiem na jednej z masowych imprez. Ma same zalety; przygotowanie trwa krótko i na długo zaspokaja apetyt.

Składniki:

  • 40 g surowego Å‚ososia
  • opakowanie sera pleÅ›niowego-dobry jest niebieski lazur
  • opakowanie szpinaku – Å›wieżego lub mrożonego
  • Å›wieża bazylia
  • czosnek
  • Å›mietana 18%
  • pieprz, sól
  • Å‚yżka oliwy
  • makaron – najlepszy penne

Łososia oczyÅ›cić z oÅ›ci, pokroić w nieduże paski i podsmażyć na patelni z Å‚yżkÄ… oliwy. 3 zÄ…bki czosnku rozdrobnić, listki bazylii porwać na maÅ‚e kawaÅ‚ki. Szpinak rozmrozić i wrzucić do garnka, dodać roztarty czosnek i bazyliÄ™. PodduÅ›cić co najmniej kwadrans. Doprawić solÄ… i pieprzem. Do pokruszonego w maÅ‚e kawaÅ‚ki sera dodać smietany i podgrzać intensywnie mieszajÄ…c.  Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – ok 10 minut.

Na makaron nakładać kolejno szpinak, łososia i masę serową.

MakaronyPrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. ewik says:

    łosoś wyszedł przepyszny!!! kompozycja kolorów i smaku bajeczna :-) kolejne przepisy już czekają w kolejce na realizację!!