To danie można robić w ilościach hurtowych, czego byłam świadkiem na jednej z masowych imprez. Ma same zalety; przygotowanie trwa krótko i na długo zaspokaja apetyt.

Składniki:

  • 40 g surowego łososia
  • opakowanie sera pleśniowego-dobry jest niebieski lazur
  • opakowanie szpinaku – świeżego lub mrożonego
  • świeża bazylia
  • czosnek
  • śmietana 18%
  • pieprz, sól
  • łyżka oliwy
  • makaron – najlepszy penne

Łososia oczyścić z ości, pokroić w  nieduże paski  i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy. 3 ząbki czosnku rozdrobnić, listki bazylii porwać na małe kawałki.  Szpinak  rozmrozić i wrzucić do garnka, dodać  roztarty czosnek  i  bazylię.  Podduścić  co najmniej kwadrans. Doprawić solą i pieprzem. Do pokruszonego w małe kawałki  sera dodać smietany i podgrzać intensywnie mieszając.   Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – ok 10 minut.

Na makaron nakładać kolejno szpinak, łososia i masę serową.

MakaronyPrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. ewik says:

    łosoś wyszedł przepyszny!!! kompozycja kolorów i smaku bajeczna :-) kolejne przepisy już czekają w kolejce na realizację!!