Ten orzeźwiający deser jest idealny na gorące dni. Połączenie kwaśnego rabarbaru, musującego wina tworzy niebanalną kompozycję.
Składniki:
- 1,5 kg rabarbaru
- ok. 100 ml wody
- ok. 100-150g cukru
- 0,5 litra różowego musującego wina
- 6 łyżeczek żelatyny
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni. Rabarbar obrać i pokroić. do naczynia żaroodpornego wlać wodę, położyć połowę rabarbaru, posypac połową cukru, wysypać resztę rabarbaru i pozostały cukier. Piec ok. 30 minut, czasem mieszając, aż rabarbar będzie całkiem miękki.
Zagrzać w garnuszku szklankę wina. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszać razem uduszony rabarbar, wino z żelatyną oraz pozostałe wino. Przelać do miseczek. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Wyjąć z miseczki (aby to ułatwić, wystarczy dać miseczkę na chwilę pod bieżącą wodę, galaretka bez trudu wyjdzie), przełożyć na talerzyk.
Z tej porcji wychodzi ok. 1,5 l galaretki.
1 Response
Anna Walendowska says:
jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być PYSZNIE!