Ten orzeźwiający deser jest idealny na gorące dni. Połączenie kwaśnego rabarbaru, musującego wina tworzy niebanalną kompozycję.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • ok. 100 ml wody
  • ok. 100-150g cukru
  • 0,5 litra różowego musującego wina
  • 6 łyżeczek żelatyny

Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni. Rabarbar obrać i pokroić. do naczynia żaroodpornego wlać wodę, położyć połowę rabarbaru, posypac połową cukru, wysypać resztę rabarbaru i pozostały cukier. Piec ok. 30 minut, czasem mieszając, aż rabarbar będzie całkiem miękki.

Zagrzać w garnuszku szklankę wina.   Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszać razem uduszony rabarbar, wino z żelatyną oraz pozostałe wino. Przelać do miseczek. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Wyjąć z miseczki (aby to ułatwić, wystarczy dać miseczkę na chwilę pod bieżącą wodę, galaretka bez trudu wyjdzie), przełożyć na talerzyk.

Z tej porcji wychodzi ok. 1,5 l galaretki.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem


Desery
Author: Agata

Get Connected

    1 Response