Mało kto wie, że liście czosnku niedźwiedziego zawierają bardzo dużo witaminy C, mają delikatny czosnkowy zapach i są świetnym dodatkiem do wielu potraw.

Składniki na 5 niewielkich słoiczków:

  • 4 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100g startego parmezanu
  • 70 g orzeszków pini (spokojnie można zastąpić słonecznikiem, ok 100g)
  • ok.100 ml oliwy
  • sól

Liście czosnku wypłukać, osuszyć i posiekać.

Posiekane liście wrzucić dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek  (w ten sposób pozbędziemy się goryczy), odcedzić. Zmiksować blenderem dodając starty parmezan, orzechy (lub słonecznik) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość doprawić solą. Przechowywać w lodówce.

pesto to ma intensywny smak, więc jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Moje propozycje jego użycia:

  • dodać kilka łyżeczek do sosu śmietanowego do makaronu
  • posmarować nim piersi z kurczaka luk indyka, położyć  suszone pomidory, zawinąć w roladki i dusić w sosie śmietanowo-winnym
  • wymieszać z majonezem i podawać z jajkami
  • dodać do masła, tworząc masełko czosnkowe idealne do grzanek
  • dodać do jogurtu naturalnego tworząc pyszny dip do dań z grilla
  • bezpośrednio na grzankę, kładąc na wierzch plasterek pomidora

Dania główneMakaronyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Justyna says:

    mam pytanie, gdzie można dostać liście czosnku??? u mnie na bazarku nie widziałam , choć mogę zapytać