Zupa z groszku jest sama w sobie słodka, dlatego zwykle podbijam jej smak czymś bardziej wyrazistym. W sezonie warto spróbować połączenia z czosnkiem niedźwiedzim. Dzięki niemu zupa jet pyszna, o bardzo zielonym kolorze. Jako dodatek – podduszona rzodkiewka. Zupa w 100% warzywna, ale  jestem przekonana, że posmakuje również mięsożercom ;)

Zupa z groszku z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi to moje odkrycie sprzed kilku lat, wcześniej był dla mnie całkowicie nieznany. W tym roku zapas czosnku niedźwiedziego przetrzymuję w słoiku w lodówce (posiekany czosnek posypany solą, zalany olejem), jako bazę do past (np. z ciecierzycy) czy dodatek do zup i makaronów.

Czosnek niedźwiedzi jest pod częściowa ochrona, ale można go uprawiać. Coraz częściej możną go kupić na targu czy w warzywniakach (we Wrocławiu np. w warzywniaku Awokado na Nowym Dworze przy Hali Strzegomskiej, czy na Hali Tęcza na ul. Szybowcowej). Liście są dużo łagodniejsze w smaku od tradycyjnego czosnku i nie pozostawiają w ustach niepożądanego posmaku. W obróbce termicznej czosnek niedźwiedzi traci nieco smak, dlatego warto dac go więcej, w ostatniej fazie gotowania.

Czosnek niedźwiedzi ma takie właściwości jak normalny, jest m.in. bogaty w witaminy: A, B i C, obniża poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Kwiaty czosnku niedźwiedziego są również jadalne.

witaminę A,B,C, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy – już kilka razy spotkałam się z „nalewką z czosnku niedźwiedziego”, która podobno czyni cuda i stawia na nogi osoby przeziębione :-) – See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/czosnek-niedzwiedzi/#sthash.mXGewYlq.dpuf

czosnek niedźwiedziSkładniki:

  • 400g groszku mrożonego (opakowanie)
  • 2 szklanki posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 litra wody
  • dodatkowo 0,25 wody lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • kilka rzodkiewek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj groszek (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), aż będzie prawie miękki – ok. 15-20 minut
  2. Dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Zmiksuj całość blenderem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wody lub bulionu.
  4. Zagotuj raz jeszcze zupę.
  5. W tym czasie pokrój rzodkiewki na plasterki. Na małej patelni rozpuść masło i duś rzodkiewkę, aż będzie miękka.
  6. Zupę krem z groszku z czosnkiem niedźwiedzim podawaj z plasterkami duszonej rzodkiewki.

Zupa z groszku z czosnkiem niedźwiedzim


Przepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze