Zupa z groszku jest sama w sobie słodka, dlatego zwykle podbijam jej smak czymś bardziej wyrazistym. W sezonie warto spróbować połączenia z czosnkiem niedźwiedzim. Dzięki niemu zupa jet pyszna, o bardzo zielonym kolorze. Jako dodatek – podduszona rzodkiewka. Zupa w 100% warzywna, ale jestem przekonana, że posmakuje również mięsożercom ;)
Czosnek niedźwiedzi to moje odkrycie sprzed kilku lat, wcześniej był dla mnie całkowicie nieznany. W tym roku zapas czosnku niedźwiedziego przetrzymuję w słoiku w lodówce (posiekany czosnek posypany solą, zalany olejem), jako bazę do past (np. z ciecierzycy) czy dodatek do zup i makaronów.
Czosnek niedźwiedzi jest pod częściowa ochrona, ale można go uprawiać. Coraz częściej możną go kupić na targu czy w warzywniakach (we Wrocławiu np. w warzywniaku Awokado na Nowym Dworze przy Hali Strzegomskiej, czy na Hali Tęcza na ul. Szybowcowej). Liście są dużo łagodniejsze w smaku od tradycyjnego czosnku i nie pozostawiają w ustach niepożądanego posmaku. W obróbce termicznej czosnek niedźwiedzi traci nieco smak, dlatego warto dac go więcej, w ostatniej fazie gotowania.
Czosnek niedźwiedzi ma takie właściwości jak normalny, jest m.in. bogaty w witaminy: A, B i C, obniża poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Kwiaty czosnku niedźwiedziego są również jadalne.
- 400g groszku mrożonego (opakowanie)
- 2 szklanki posiekanego czosnku niedźwiedziego
- 0,5 litra wody
- dodatkowo 0,25 wody lub bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- łyżka masła
- kilka rzodkiewek
Sposób przygotowania:
- Ugotuj groszek (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), aż będzie prawie miękki – ok. 15-20 minut
- Dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i gotuj jeszcze 3 minuty.
- Zmiksuj całość blenderem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wody lub bulionu.
- Zagotuj raz jeszcze zupę.
- W tym czasie pokrój rzodkiewki na plasterki. Na małej patelni rozpuść masło i duś rzodkiewkę, aż będzie miękka.
- Zupę krem z groszku z czosnkiem niedźwiedzim podawaj z plasterkami duszonej rzodkiewki.
2 komentarze
Konczi i Szpileczka says:
Nie jadłam jeszcze takiej zupki
Jagoda says:
Uwielbiam francuską zupę z zielonego groszku z dodatkiem serka topionego i czosnku :)