Czosnek niedźwiedzi to pierwszy zwiastun wiosny, to pierwsza nowalijka, na którą czekam co roku. Najczęściej używam go do pasty jajecznej, dodaję do sałatek czy twarożku. Tym razem połączyłam go z masłem. Jak dla mnie to udoskonalona wersja masła ziołowego. Masło z czosnkiem niedźwiedzim jest idealne do grzanek czy jako dodatek do dań z grilla. Jest delikatniejszy w smaku od masła z czosnkiem.

Zastanawiam się, dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, aby podawać go do steków, przecież to musi być doskonały mariaż! I do tego ten kolor!

masło z czosnkiem niedzwiedzim 2

Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim:

masło z czosnkiem niedzwiedzim 2 Składniki:

  • 200g masła
  • ok. 100g czosnku niedźwiedziego (pół pęczka)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnij z lodówki i poczekaj aż nieco zmięknie.
  2. Czosnek niedźwiedzi posiekaj nożem.
  3. Blenderem zmiksuj masło z czosnkiem niedźwiedzim, dosól do smaku.
  4. Masło z czosnkiem niedźwiedzim schowaj do lodówki.

masło z czosnkiem niedzwiedzim 2

 


Śniadania
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. CookUp says:

    To jest właśnie wiosna na talerzu! :) Jesteśmy zdecydowanie na tak, podobnie jak w przypadku drugiego, wiosennego must-have, czyli szparagów. ;)